Ingezonden persbericht


-----------------------
Persbericht

Overlast voor bewoners beperkt dankzij kant-en-klare schoorstenen Na proef: Wooncompagnie vervangt snel 96 schoorstenen in Schagen

In de wijk Waldervaart in Schagen start Wooncompagnie op 23 juni met het vervangen van de schoorstenen van in totaal 96 schoorstenen. Dankzij een ingenieuze werkwijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van geprefabriceerde schoorstenen, blijft de overlast voor de bewoners tot een minimum beperkt. Voor de bewoners blijft het werk aan de schoorsteen tot één dag beperkt.

Het vervangen van de schoorstenen maakt deel uit van meer werkzaamheden die worden uitgevoerd in de Fuut, Houtduif en Spreeuwenlaan. Het gaat om in totaal 154 woningen die met elkaar 96 schoorstenen delen. Het vervangen is nodig omdat het voegwerk slecht is, ondanks dat de woningen nog 'maar' 25 jaar oud zijn.

Uitdaging

Opzichter Menno de Rooij van Wooncompagnie vertelt: "Het is voor ons de grote uitdaging om de overlast voor de huurders zoveel mogelijk te beperken. Daarom hebben we in mei eerst een experiment gedaan aan de Houtduif met het vervangen van de eerste zeven schoorstenen. Daaruit is geleerd dat het het meest efficiënt is om te werken met kant-en-klare schoorstenen die in één keer worden geplaatst." De schoorstenen worden in de fabriek gemaakt en per vrachtwagen aangevoerd.

Precies deze werkmethode wordt vanaf 23 juni gehanteerd voor het herplaatsen van de resterende 89 schoorstenen. Eerst wordt de oude schoorsteen losgehakt, het dak afgehesen en vervolgens de nieuwe geplaatst. Menno de Rooij: "Toch kan overlast niet helemaal worden voorkomen omdat we ook in de woning moeten zijn om het rookkanaal even los te koppelen. De bewoners worden daarover nog precies via een brief geïnformeerd."

Wooncompagnie verwacht dat het werk aan de schoorstenen in een paar weken is geklaard. Per dag kunnen ongeveer 12 schoorstenen worden vervangen. Vervolgens zal na de zomer begonnen met schilderwerk aan de woningen.

Datum:
13 juni 2008

Wooncompagnie
Postbus 160
1620 AD Hoorn (NH)
Geldelozeweg 41, Hoorn
T (0229) 75 11 00
F (0229) 75 11 51
www.wooncompgnie.nl



Ingezonden persbericht