Rondetafelbijeenkomst minister Verhagen over kinderarbeid

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen organiseert maandag 23 juni in de Grote Kerk te Den Haag een rondetafelbijeenkomst over kinderarbeid. De bijeenkomst moet bijdragen aan een beter begrip van de problematiek en inzicht in mogelijke oplossingen, onder meer het recente Nederlandse voorstel voor een EU-handelsverbod op producten gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid.

Deelnemers zijn experts en geĂŻnteresseerden uit het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de academische wereld, de politiek en de overheid. Na inleidingen van minister Verhagen en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan worden de deelnemers uitgenodigd met elkaar en een panel in debat te gaan over invalshoeken en instrumenten ter bestrijding van kinderarbeid. Panelleden zijn onder anderen emeritus VU-hoogleraar Kinderrechten Jaap Doek en voormalig Unilever-topman Antony Burgmans.

Eind vorig jaar publiceerde minister Verhagen zijn mensenrechtenstrategie Naar een menswaardig bestaan. Daarin benadrukte hij dat mensenrechten centraal staan in het buitenlands beleid van dit kabinet. Het doel ervan is wereldwijde bescherming en bevordering van mensenrechten, met als motto: voor iedereen, altijd en overal.

Omdat kinderen het meest kwetsbaar zijn, hebben juist zij steun nodig bij de realisatie van hun rechten. Die rechten worden wereldwijd met voeten getreden: meer dan 200 miljoen kinderen zijn al op jonge leeftijd actief in het arbeidsproces, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De bestrijding van kinderarbeid is een van de prioriteiten in het mensenrechtenbeleid van de regering.

Noot voor redacties (