Raad van State


maandag 23 juni 2008
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord- Brabant, waarbij het bestemmingsplan "Bedrijventerrein 't Stoom" van de gemeente Bergeijk grotendeels is goedgekeurd. Het plan maakt onder meer 'detailhandel in volumineuze goederen' op het bedrijventerrein mogelijk. Het gaat om de verkoop van onder andere diervoeders en motoren. Middenstandsvereniging Winkelhart Bergeijk is het niet met deze detailhandel eens. Zij vindt dat detailhandel in het centrum van Bergeijk moet worden geconcentreerd. De eigenaar van een bedrijf in tenten en recreatieartikelen is het er niet mee eens dat de provincie voor de uitbreiding van zijn bedrijf geen goedkeuring aan het bestemmingsplan heeft verleend. (zaaknummer 200707663/1) Zitting over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van een verzoek van het Calvijn College om subsidie voor een zogenoemde 'reboundvoorziening'. Zo'n voorziening ziet op de tijdelijke opvang van leerlingen die in een crisissituatie zitten. De opvang is erop gericht om de leerlingen weer terug te laten keren naar het reguliere voortgezet onderwijs. Het provinciebestuur heeft het verzoek afgewezen, omdat er al een gezamenlijke aanvraag is gedaan voor de opstart van een Zeeuwsbrede reboundvoorziening door onder meer het Calvijn College. (zaaknummer 200707561/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ouderkerk heeft verleend voor de bouw van onder meer 77 woningen op het perceel "plan Geer en Zijde" in Ouderkerk aan den IJssel. Een nabijgelegen transportbedrijf komt tegen de vergunning in hoger beroep. Hij vreest dat hij door de bouw van de woningen in zijn uitbreidingsmogelijkheden wordt geschaad. De rechtbank in Den Haag verklaarde eerder zijn beroep ongegrond. (zaaknummer 200708252/1) Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk heeft verleend voor de bouw van een cultureel centrum aan het Sint Jansplein in Moergestel. Een omwonende vindt dat het cultureel centrum niet past binnen de omgeving en dat het college daarom geen vrijstelling had mogen verlenen. Verder vreest hij onder meer voor verkeersoverlast door bezoekers van het centrum. De rechtbank in Breda verklaarde eerder zijn beroep ongegrond. (zaaknummer 200707400/1)
Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Berkelland heeft verleend voor de bouw van een hekwerk en lichtmasten rondom een TBS-kliniek aan de Kienvenneweg in Rekken. De TBS-kliniek wil graag op eigen terrein uitbreiden. Een deel van het hekwerk zal worden geplaatst in bos- en natuurgebied. Omwonenden vrezen dat de behandeling van TBS-ers in dat natuurgebied zal plaatsvinden. Dit is volgens hen in strijd met het bestemmingsplan. Daarom had de vrijstelling niet mogen worden verleend, aldus de omwonenden. De rechtbank in Zutphen verklaarde eerder hun beroep ongegrond. (zaaknummer 200708243/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.