Socialistische Partij Rotterdam

SP-Kamerlid Ulenbelt maandag huis-aan-huis in Tarwewijk

23-06-2008 * De SP gaat deze week huis-aan-huis op pad om aan de Rotterdammers te vragen wat zij merken en vinden van de komst van de Polen, Bulgaren en Roemenen. Maandagavond 23 juni vanaf 19.00 bellen onder andere Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt en Rotterdams fractievoorzitter Theo Cornelissen aan in de Tarwewijk in Charlois. Dinsdagavond 24 juni bezoeken SP'ers Oud-Mathenesse in Delfshaven.

Door in de wijken te vragen wat mensen zelf merken van de komst van ongeveer 15.000 Midden- en Oost-Europese-werknemers naar Rotterdam, wil de SP een beter beeld krijgen van de problemen die er spelen. De partij gaat ook in gesprek met organisaties en werknemers zelf. Binnenkort organiseert de landelijke SP bovendien een Alternatieve Polentop. Het kabinet ziet nog onvoldoende de urgentie van de problemen, vindt de SP: malafide uitzendbureaus en huisjesmelkers worden te weinig aangepakt.

Ook in Rotterdam kan de aanpak nog beter: voorkomen moet worden dat werknemers worden gehuisvest in wijken die al kwetsbaar zijn. Daarom moeten panden bij misbruik veel sneller worden onteigend, en moeten Polen niet terechtkomen in herstructureringswijken. Binnenkort doet de Rotterdamse SP daar voorstellen voor. De wildgroei aan particuliere pandjesbazen in wijken als Carnisse leidt tot veel illegale overbewoning tegen exorbitante huren. Veel mensen trekken de vergelijking met hoe de gastarbeiders in de jaren zestig en zeventig werden behandeld. Dat moeten we niet opnieuw willen, vindt de SP.