Time : 09:03:37
Date : 23 June 2008
Sender Name: Union nationale des Mutualités Libres/Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

E-Health: de verzinsels voorbij

De gekste geruchten doen de ronde over de uitvoering van het project e-Health. Dit project, dat al meteen vergeleken wordt met Big Brother, is nochtans alleen bedoeld om ons systeem van geneeskundige verzorging administratief te vereenvoudigen en de efficiëntie ervan te verbeteren. Dat is meteen ook de reden waarom MLOZ achter het project staat.

Het project e-Health is een elektronisch platform voor de uitwisseling van gegevens dat het elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen of het uitwisselen tussen artsen van elektronische medische dossiers van hun patiënten mogelijk maakt en op termijn zelfs de elektronische betaling (behalve het remgeld) naar het model van de Franse Carte Vitale. Dit project dateert niet van gisteren, maar werd in een wet gegoten (eerste apart om de gemoederen te bedaren) door de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, en de Minister van Ambtenarenzaken, Inge Vervotte.

"Concentratie van de macht"

Dit project boezemt angst in, vooral bij bepaalde artsenverenigingen. De Syndicale Artsenkamers en de Vereniging Belgische Omnipractici vinden dat het elektronische platform de confidentialiteit van de medische gegevens niet garandeert, dat er een duidelijke toestemming van de patiënt om zijn gezondheidsgegevens te gebruiken ontbreekt en dat er sprake is van een schending in het privé-leven, aangezien het rijksregisternummer de "enige identificatiewijze" is om toegang te hebben tot de gezondheidsgegevens. De BVAS stigmatiseert daarnaast ook de groeiende macht van de adviserend geneesheren van de ziekenfondsen en het bundelen van de macht in handen van enkelen, zoals Frank Robben, hoofd van de Kruispuntbank van de sociale zekerheid, die de teugels van e-Health in handen heeft.

Naar analogie zou dit systeem de jobs van enkele duizenden loketbedienden in de ziekenfondsen in gevaar brengen, wat een enorme sociale kost meebrengt.

Administratieve vereenvoudiging

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) deelt niet in deze angst, maar benadrukt de voordelen: het hoofddoel van e-Health is administratieve vereenvoudiging (die zo hard gewenst is door de artsen) en een onvermijdelijke verbetering van de efficiëntie van ons systeem geneeskundige verzorging, dat de golf van vergrijzing binnen enkele jaren zal moeten opvangen.

Het elektronische platform gaat om elektronische uitwisselingen van gegevens die vaak al in papieren vorm in het bezit zijn van de gezondheidsactoren.

Nieuwe projecten

De voordelen die elektronische uitwisselingen aanbieden zijn talrijk, maar het is waar dat nieuwe projecten die de uitwisseling van nieuwe gegevens meebrengen, kaderen in de omgeving van de e-health. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de zorgtrajecten en de anti-TNF
-geneesmiddelen.

Maar de gegevens die elektronisch verstuurd zouden moeten worden in het kader van de projecten, zijn gegevens die hoe dan ook zonder het concept E-Health op papier uitgewisseld zouden zijn.

De informatisering van deze gegevens zorgt voor tijdswinst en hogere kwaliteit en opent mogelijkheden tot grotere studies. Ook hier is de vrees voor een Big Brother-effect ongegrond: E-Health is gewoonweg de beveiligde uitwisselingstool. De studies, op gecodeerde gegevens, zullen toevertrouwd worden aan verenigingen met kennis van zaken over de te bestuderen gegevens. In het kader van de anti-TNF's, zal dat met een vereniging van reumatologen zijn.

E-Health wordt dus niet tegen, maar voor en met de artsen opgebouwd. Geen enkel platform van deze aard kan slagen zonder de steun van alle actoren van de geneeskundige verzorging.

Eerder opportuniteit dan bedreiging

Wat de patiënten betreft, is beweren dat hun medische profielen via hun rijksregisternummers voor het grijpen zullen liggen, een flagrante misvatting. Enkel de zorgverleners die toestemming hebben van de patiënt en zijn huisarts zullen toegang kunnen hebben tot de gegevens van de patiënten.

Wat de elektronische facturering van bepaalde verstrekkingen betreft, ziet MLOZ dit project voor de verzekeringsorganismen niet als een bedreiging, maar als een kans. Het is dé gelegenheid om zich opnieuw te richten op de stiel van gezondheidsverzekeraar.

Meer info:

Pascal Mertens
Directeur-generaal
02-778 92 01

Piet Van Eenooghe
Public Communication Advisor
02 778 92 61
0478 474 373

URL: http://www.mloz.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR