Ingezonden persbericht


Persbericht 08-22

Vakantie in de Hollandse Biesbosch:

Go Solar en andere vaartochten op zonne-energie

Dordrecht, 23 juni 2008

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert in juli en augustus dagelijks rondvaarten en excursies in de Biesbosch. Bij alle vaartochten kun je het water horen kabbelen en de vogels horen zingen, want de boten van het Biesboschcentrum varen op zonne-energie. Er is voor elk wat wils: van vaar-wandelexcursies waarbij natuurontwikkeling centraal staat tot dagtochten dwars door de Biesbosch.

Zonne-energie
Biesboschcentrum Dordrecht heeft twee fluisterboten op zonne-energie, waarmee de hele Biesbosch wordt bevaren. De Halve Maen is de grootste rondvaartboot op zonne-energie van Europa. Er zijn dagtochten waarbij je kunt varen en wandelen onder leiding van Biesboschgidsen, en korte rondvaarten voor wie de Biesbosch even wil 'proeven'. Wie niet wil varen, kan met een zonnepontje een natuurpad bereiken voor een wandeling door grienden en wilgenvloedbossen.

Een greep uit de fluistertochten
Go Solar. Een nieuwe vaarwandeltocht voor het hele gezin, waarbij zonne-energie centraal staat. Na een vaartocht per fluisterboot van ongeveer 3 kwartier worden de gasten afgezet bij de Stenen Keet. Hiervandaan kan iedereen in eigen tempo terugwandelen en ondertussen een speurtocht maken. Tenslotte wordt iedereen met de Zonnepont 7 overgezet naar het Biesboschcentrum. Bij terugkomst is bekend welk gezin met de mooiste slagzin een Go Solar zonne-energiepakket heeft gewonnen. Go Solar vindt plaats op elke dinsdag in juli en augustus, en bovendien op woensdag 16 juli, 10.45 - 12.45 uur. De prijs is E 8,-/ E 6,-. Nationaal Parktocht. Een echte Biesboschtocht. Varen door de Biesbosch, wandelen op de Deeneplaat, een oude griend in het nationaal park. Data: elke woensdag in juli en augustus behalve 20 augustus,10.30 - 15.30 uur. Prijs: E 19,- / E 14,25. Wetlandtocht. Vaartocht in de Hollandse Biesbosch met twee stevige wandelingen in gebieden in verschillende stadia van natuurontwikkeling. Data: vrijdag 18 en 25 juli en elke vrijdag in augustus, 10.30 - 15.00 uur. Cultuurhistorische dagtochten naar Loevestein/Woudrichem (17, 31 juli, 28 augustus), Willemstad (24 juli, 14 augustus), Geertruidenberg (10 juli, 9 augustus) en Oud-Beijerland (7 augustus). Deze tochten zijn een combinatie van Biesbosch-natuur en cultuurhistorie. In de stadjes kun je met een rondleiding mee of zelf een kijkje nemen. Afvaart om 10.00 uur. De tochten duren het eind van de middag.

Historisch bustochtje
In de zomermaanden rijdt vanaf station Dordrecht elk uur (kwart vóór) een historische Zwitserse postbus (lijn 801 Arriva). Die brengt je voor één euro naar de Hollandse Biesbosch, en die euro krijg je terug als je met een vaartocht meegaat.

Reserveren
Voor alle tochten is het raadzaam van te voren te reserveren. Bij Biesboschcentrum Dordrecht is gratis een uitgebreide brochure verkrijgbaar met alle tochten in 2008. Het centrum is in juli en augustus elke dag open van 9.00 tot 17.00 uur. Het adres is Baanhoekweg 53, 3313 LP in Dordrecht. T 078 630 53 53, E info@biesbosch.org