Ingezonden persbericht


Scholen te druk om veiligheid leerlingen te onderzoeken

Statenlid Mark Slinkman (CDA) heeft het college van Gedeputeerde Staten gevraagd naar de lage respons van tientallen scholen op het recente verkeersveiligheidsonderzoek. Uit het antwoord blijkt dat de inzet van de school zelf cruciaal is voor een geslaagde deelname. Leerlingen van veel scholen kunnen voorlopig niet rekenen op aanpak van gevaarlijke situaties op de weg van en naar school. Dit door non-respons vanuit de scholen zelf.

Uit de reactie van Gedeputeerde Staten valt op te maken dat de onderzoekers de scholen intensief en meermalen hebben benaderd. Veel scholen die niet hebben deelgenomen geven als reden hiervoor op: drukte, een vol lesprogramma, lesuitval en zieke docenten. Mark Slinkman: "Ik wil de problemen van scholen zeker niet bagatelliseren, maar wat mij betreft is eigenlijk geen enkel excuus goed genoeg om de veiligheid van de fietsende scholieren níet te onderzoeken".

Inzet school wordt beloond
Scholen die het onderzoek niet aan de verantwoordelijkheid van leerlingen zelf hebben overgelaten, maar bijvoorbeeld klassikaal hebben behandeld scoren wèl hoog in het onderzoek. En dus in de inventarisatie van aan te pakken knelpunten. De provincie gaat actief met deze gegevens aan de slag. Dus een reactie is essentieel.

Preventief aanpakken gevaarlijke kruispunten
Slinkman hecht groot belang aan het onderzoek, omdat hierin voor het eerst is gekeken naar gevaarlijke punten waar nog geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Slinkman: "Er zijn punten vanwaar regelmatig een leerling met een krom wiel naar huis loopt, of net aan een ongeval ontsnapt. Dat wordt meestal niet bij de politie gemeld, en zo'n kruispunt komt pas in de statistiek terecht als er gewonden vallen. Of erger".

Gemeenten aan zet
Het statenlid steunt het standpunt van Gedeputeerde Staten dat niet gewacht kan worden met de aanpak van de nu bekend geworden knelpunten tot de scholen alsnog meewerken. Ook onderschrijft hij de suggestie dat gemeenten de scholen in hun gebied tot actie motiveren. Slinkman: "In de zomer wordt het 'Fietsplatform Gelderland' opgericht; dat biedt gemeenten een goede gelegenheid om knelpunten op hun grondgebied alsnog onder de aandacht te brengen". Slinkman zal GS verzoeken de betrokken gemeenten schriftelijk nog eens nadrukkelijk te wijzen op het belang van veilige schoolroutes.


---

Meer informatie:
Mark Slinkman, CDA Statenlid Gelderland
m.slinkman@ps.gelderland.nl
06 - 13 260 230


---- --