Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onderzoek WSPA: Traditionele walvisjacht Groenland is commercieel

Den Haag, 23 juni 2008 Minstens een kwart van de walvisjacht waar Groenland recht op heeft om de tradities en cultuur van haar inheemse bevolking in stand te houden, wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Dat blijkt uit onderzoek van WSPA (World Society for the Protection of Animals) dat, deels undercover, werd uitgevoerd in april van dit jaar. Jaarlijks verdienen de verwerkingsindustrie en retailers gemiddeld $ 1 miljoen dollar aan de handel in walvisvlees. Vorig jaar nog werd een verhoging van het jachtquotum naar 233 walvissen op basis van een grotere behoefte aan walvisvlees onder de inheemse bevolking , mede door Nederland goedgekeurd tijdens de vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). Morgen tot en met donderdag vergadert de IWC in Chili en zal dan een nieuw verzoek van Groenland om verhoging van het jachtquotum bespreken. WSPA verwacht dat de uitkomsten van haar onderzoek voldoende reden zijn om het verzoek niet in te willigen.

Een van de uitzonderingen die het wereldwijde moratorium op de walvisjacht kent is de traditionele jacht door de inheemse bevolking van Groenland, bestemd voor het eigen levensonderhoud. Het onderzoek van WSPA onthult echter dat er nauwe banden zijn met commerciële handel. Een kwart van de walvissen die worden gedood om te voldoen aan de behoeften van de inheemse bevolking van Groenland, eindigen in het grootste walvisverwerkingsbedrijf van Groenland, Arctic Green Foods. Van daaruit wordt het vlees doorverkocht aan tenminste 114 supermarkten door heel Groenland waar het vlees voor iedereen beschikbaar is. Het commerciële karakter van de walvisjacht wordt overigens niet ontkend door de betrokken partijen. Het is een puur commerciële activiteit in Groenland, aldus de directeur Arctic Green Foods, tegenover de undercoveronderzoekers van WSPA die zich voordeden als een filmproductieploeg.

Discussie over de jacht

Binnen de IWC wordt al jaren discussie gevoerd over de commerciële elementen van de walvisjacht door Groenland. Sandra Cnossen, directeur WSPA Nederland: Groenland verkrijgt haar quota op basis van de behoeften van haar inheemse bevolking. De huidige jacht op walvissen in Groenland heeft echter weinig meer te maken met tradities en cultuur. Het is een lucratieve activiteit die jagers aanmoedigt om ermee door te gaan, en creëert nieuwe markten. Ook de niet-inheemse bevolking en toeristen kunnen in Groenlandse supermarkten walvisvlees kopen. Inwilliging van het nieuwe verzoek om verhoging van het jachtquotum kan met de informatie die nu beschikbaar is, niet worden gerechtvaardigd, aldus Sandra Cnossen.

Walvisjacht is wreed

WSPA voert al jarenlang een strijd tegen de walvisjacht omdat de walvisjacht volgens WSPA inherent wreed is. Het opjagen veroorzaakt veel stress, hun zeer pijnlijke doodstrijd duurt soms meer dan een kwartier en de jacht heeft dramatische gevolgen voor de sociale verbanden waarin deze majestueuze zeezoogdieren leven. Daarmee worden de internationale normen voor het humaan doden van dieren zoals onder meer aanbevolen door de World Organisation of Animal Health (OIE) met voeten getreden.

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 928 organisaties in 153 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en lobbyactiviteiten, streeft WSPA naar een wereld zonder dierenleed. WSPA is in Nederland 15 jaar actief en heeft ruim 90.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden. Zie voor meer informatie www.wspa.nl