Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 23 juni 2008

Enquete koper- en zinkbelasting via diervoeder

In het kader van het 'Plan van aanpak oriëntatie reductie koper- en zinkbelasting via diervoeder' wordt door het PDV een administratieve controle gehouden bij de Nederlandse producenten van mengvoeders en mineralenmengsels.

In 2007 is het Productschap Diervoeder door de Ministeries van LNV en VROM benaderd in verband met de noodzaak om de belasting van het milieu met koper, zink (en cadmium) te beperken en, indien mogelijk, op termijn te beëindigen. Deze noodzaak vloeit voort uit zowel nieuwe Europese, als nationale richtlijnen en plannen. Hiervan moeten in het bijzonder de Kaderrichtlijn water (KRW), de grondwaterrichtlijn en de richtlijn prioritaire stoffen genoemd worden.

De overheid heeft nadrukkelijk aangegeven dat alle sectoren die bijdragen aan de milieubelasting met koper, zink (en cadmium) maatregelen moeten nemen om de toevoer naar het milieu terug te brengen.

Het verzoek van de overheid heeft geleid tot het Plan van aanpak oriëntatie reductie koper- en zinkbelasting via diervoeder (OB-07-44) dat door het Openbaar Bestuur op 6 juni 2007 is vastgesteld. Hiermee is door het bestuur uitgesproken dat de sector op een constructieve manier haar medewerking wil geven aan het verzoek van de overheid en de mogelijkheden tot een verantwoorde reductie van de koper- en zinkinput via de voeders wil inventariseren.

Naast een (inventariserend) onderzoeksproject, dat door ASG, Lelystad wordt uitgevoerd, wordt getracht via een administratieve enquête in beeld te brengen hoe de koper- en zinkgehalten in diervoeders zich in de achterliggende jaren hebben ontwikkeld en wat de actuele gehalten zijn.

Hierbij brengen wij deze administratieve enquête onder uw aandacht, en wordt u verzocht deze in te vullen. Het verzoek zal u ook worden gedaan per brief en per e-mail. Het is erg belangrijk dat ieder aangeschreven bedrijf deze enquête invult en naar het PDV retourneert. Als u de betreffende brief en/of e-mail niet ontvangt, maar wel tot de doelgroep van bedrijven behoort waarvan verwacht wordt dat ze de enquête dienen in te vullen, wordt u hierbij gevraagd toch uw medewerking te geven. U kunt de enquête (in Excel) openen door hier te klikken.

U kunt dit document na invullen per e-mail zenden naar info@pdv.nl (zie ook blad 1 van het Excel document).

U wordt verzocht u de enquête uiterlijk 20 juli 2008 ingevuld te retourneren.