Time : 10:59:54
Date : 23 June 2008
Sender Name: Auvibel

Creatieve sector roept op tot behoud van thuiskopierecht.

30% daling van de vergoeding in 3 maanden tijd: de creatieve sector verzet zich tegen de aangekondigde dood van de vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik.

Het geheel aan Belgische professionelen uit de creatieve sector, auteurs, persuitgevers en uitgevers van boeken, producenten, uitvoerende kunstenaars roepen op tot de onmiddellijke bescherming van de vergoeding voor kopiëren voor eigen gebruik.

Hun wettelijke vergoedingen kennen op dit ogenblik een dramatische daling (-30%).

De technologie sector wenst haar winsten te verhogen door de creatieve sector de vergoeding te ontnemen die hen toekomt en blokkeren elke beslissing sinds 2004.

Wegens het uitblijven van een sterke tussenkomst van de verantwoordelijke regering zal de vergoeding voor de creatieve sector in 2008 gedaald zijn met 50%. Een oplossing bestaat, zij heeft de steun van verschillende parlementsleden van zowel de meerderheid als de oppositie.

Deze eenvoudige oplossing is een amendement aan de programmawet betreffende diverse bepalingen (3de pakket). Dit amendement zal toelaten voorlopige tarieven vast te leggen en de vergoedingen te beschermen, in afwachting van andere bepalingen die slechts binnen 2 jaar ... of later zullen komen. Iedereen kent inderdaad de federale situatie.
Het systeem van de vergoeding zou een dergelijk uitstel niet overleven.

De professionelen van de creatieve sector roepen de parlementsleden op tot een uitbarsting tijdens de vergadering van de Kamercommissie Bedrijfsleven komende dinsdag 24 juni.
Zij zullen hun voorstel maandag om 12u30 in de kantoren van Auvibel, site Thurn & Taxi voorstellen aan de pers.

Contact :

François Stroobant Nicole La Bouverie
Directeur général - Algemeen Directeur Voorzitter - Présidente 0475/20.39.59

Auvibel SCRL soc civ CVBA Burg Ven
Avenue du Port 86c / 201a Havenlaan
1000 Bruxelles - Brussel

Tel 02 650 09 52Fax 02 650 09 58
fst@auvibel.bewww.auvibel.be

URL: http://www.auvibel.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL