Drachten Nationals zet positieve toon

Drachten, 23 juni 2008 - Met de Drachten Nationals is dit weekend in Drachten het Nederlands dragrace-seizoen 2008 op spectaculaire wijze van start gegaan. Een speciale rol was weggelegd voor Bert Middel, burgemeester van de gemeente Smallingerland, die op vrijdag met het doorknippen van een lint de volledig vernieuwde dragstrip officieel voor geopend verklaarde. Een kleine 4.000 toeschouwers konden daarna drie dagen genieten van snelle en spectaculaire runs waarbij de ontknoping pas viel op de zondagmiddag tijdens de allesbeslissende finales. Dat de nieuwe Dragstrip Drachten van Europees topniveau is werd met diverse toptijden en snelheden tegen de 300 km/u in het eerste weekend al aangetoond.

De woorden van de burgemeester 'dat hij blij was dat het dragracen terug was in Drachten en hoopte dat de sport nog heel lang aan zijn plaats verbonden zou blijven' klonken alle betrokken als muziek in de oren. Meteen daarna nam het motorgeluid het over en maakten de bijna tweehonderd deelnemers, waaronder vele buitenlandse teams, er een mooi dragrace-spektakel van. In de strijd om de eerste punten voor het Open Nederlands Kampioenschap waren de verschillen minimaal. Voor het publiek was het dan ook drie dagen volop genieten van actie op en rond de dragstrip. Dat de vernieuwde baan in Drachten de potentie heeft om één van de snelste dragstrips van Europa te worden werd direct duidelijk. In het eerste weekend werden meteen al aansprekende tijden en snelheden op de klokken gezet. Hoogtepunten waren de pas 18-jarige Patricia Kästner die met haar dragster na 400 meter een eindsnelheid liet noteren van 298 km/u, Danny Bellio die met zijn Top Methanol Funny Car de klokken op de 200 meter (!) liet stilstaan bij 4,23 seconden en 286 km/u en Job Heezen die met zijn Zodiac Harley Davidson op de 200 meter goed was voor 4,49 seconden en 270 km/u.

Diezelfde Patricia Kästner (Duitsland) kon dan ook in de snelste autoklasse, de Competition Eliminator, als winnaar worden gehuldigd. In de klasse Super Pro ET ging de winst met Ingo Ekert in zijn fraaie rode Dodge Challenger ook naar Duitsland. In de klasse Super Comp verraste Marck Harteveld (Den Hoorn) in de finale door de favoriet geachte Gerd Habermann (Duitsland) op reactietijd te kloppen. Beide rijders noteerden na ¼ mijl precies dezelfde tijd maar omdat de Nederlander sneller reageerde op het verspringen van de startlichten mocht hij de grootste beker mee naar huis nemen. De Nederlandse Super Gas-rijders moesten duidelijk nog even wennen. Met Alex Voorend (Gendt) ging de beste landgenoot er al in de kwartfinale uit. Het podium was dan ook een volledig Duitse aangelegenheid waarbij Ove Kröger met zijn fraaie Ford Roadster als winnaar uit de bus kwam. In de klasse Super Street Car wel Nederlands succes. In de finale klopte Leo Jansen (Rijsbergen) de erkend snelle Duitser Andreas Bona. In de klasse Street Machines ET/A ging de winst naar René Moleveld (Soest) die in de finale poleman Kurt van Dijk (Brandwijk) achter zich wist te houden terwijl de klasse Street Machines ET/B werd gewonnen door Rod Demoed (Harskamp) met zijn bijzonder fraaie Ford Pick-Up '31. De Junior Dragsters, de klasse waar een paar jaar geleden Patricia Kästner haar carrière begon, leverde een zege op voor Lisa Selles uit Lelystad.

Ook bij de motoren werd er in alle klassen een fraaie strijd geleverd. In de voor het Europees Kampioenschap meetellende Super Twin Top Gas-klasse haalde Dris Hammadi (IJsselstein) zelfs de finale maar moest het daarin afleggen tegen de supersnelle Deen Brian Glaesner. Ook in de klasse Funny Bike met Kenneth Kalstrup een Deense winnaar. De Deen kreeg de zege in de schoot geworpen omdat de normaal gesproken snellere Martijn de Haas (Waddinxveen) door versnellingsbakproblemen in de finale niet kon aantreden. Wel een Nederlandse zege in de klasse Super Street Bike. Uiterst verrassend klopte daarin Marcel Westerhuis (Almere) de snelle Tsjech Ondrej Klymciw. Diezelfde Westerhuis mocht zich zonder meer de meest succesvolle rijder van de Drachten Nationals noemen want ook in de klasse Ultimate Street Bike ging de man uit Almere als eerste over de eindstreep. In de finale klopte Westerhuis de nummer twee uit de kwalificatie Banda Sjuul van Gehlen (Rotterdam). De klasse Street Bike leverde met Marc Geens een Belgische overwinning op. De man uit Geel klopte in de finale Jaco van Mensch (Wateringen). In de volledig uit buitenlanders bestaande V-Rod Destroyer Cup ging de winst naar Michael Heisler (Duitsland) terwijl in de klasse Super Street Twin Frank Peters (Duitsland) ten koste van Lando Beugelsdijk (Voorhout) de winst greep. Tot slot gingen in de klasse Junior Drag Bike Mike van de Beek (Almere) en Peter Juelsgard (Denemarken) met een beker naar huis.

Op het volgende bezoek van de internationale dragrace-elite aan Drachten hoeft niet lang te worden gewacht. Van 11 tot en met 13 juli wordt op de dragstrip van Drachten de Drachten Internationals verreden en zoals het er nu naar uitziet gaat dit spektakel dat van de Nationals nog ruimschoots overtreffen.

Voor de redactie