GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil 80-km zone op hele Ruit

Rotterdam, 23 juni 2008

GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil dat het Rotterdamse college van B&W bij het kabinet gaat pleiten voor het instellen van een 80-kilometerzone op de hele Ruit rond Rotterdam. Uit de evaluatie van de 80-km zones die vandaag bekend is geworden blijkt dat de lucht langs de vier proeflocaties flink schoner is geworden en dat de geluidsoverlast sterk is verminderd.

Rotterdam deed mee aan de 80-km proef op de A13 ter hoogte van Overschie en op een deel van de A20. 'De bewoners van Overschie zijn erg enthousiast over de proef. De luchtkwaliteit is daar erg slecht. Door de 80-km maatregel hebben de bewoners wat meer lucht gekregen', stelt Bonte. Ook de bewoners langs de A20 merken volgens hem een duidelijke verbetering. 'Alleen ter hoogte van Rotterdam Noord is de luchtkwaliteit verslechterd, omdat dat het punt is waar de 80-km zone eindigt en auto's weer extra gas geven'. GroenLinks pleit er daarom voor de zone op de A20 in oostelijke richting op te rekken.

Het liefst ziet GroenLinks een 80-km maatregel op de gehele Ruit rond Rotterdam. Naast de A13 en A20 ook op de A4, A15 en A16. 'Daarmee verlaag je de achtergrondconcentratie fijnstof in de hele regio en maak je gebieden als Pernis en IJsselmonde een stuk leefbaarder.' GroenLinks zal het voorstel indienen bij de behandeling van de Voorjaarsnota.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207