Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe StopSite biedt rokers stapsgewijze online ondersteuning 'Stoppen met roken doe je zelf, maar je staat er niet alleen voor'

Den Haag, 23 juni 2008 - 'Stoppen met roken doe je zelf, maar je staat er niet alleen voor'. Dat is de insteek van de nieuwe StopSite.nl van STIVORO die vanaf vandaag in de lucht is. De site biedt gratis, stapsgewijze ondersteuning aan rokers van 18 jaar en ouder die willen stoppen en aan mensen die pas gestopt zijn met roken en dit ook willen volhouden. Volgens Lies van Gennip, directeur van STIVORO, kenmerkt de site zich door een hoog 'niets moet, alles mag-gehalte'. "Mensen kunnen zich anoniem aanmelden en bepalen zelf wanneer ze stoppen en in welk tempo. Dat biedt een zekere mate van vrijheid die wellicht stimulerend kan werken bij een stoppoging."

Het ondersteuningsprogramma op de StopSite bestaat uit drie stappen: voorbereiden, stopmoment kiezen en volhouden. Van Gennip: "Zolang rokers nog niet zijn gestopt, komen ze na het inloggen automatisch in het menu 'Voorbereiden'. Hier krijgen ze inzicht in hun eigen rookgedrag en kunnen ze zich voorbereiden op het stoppen met roken door ondermeer het maken van opdrachten. Onder 'Stopdatum' stellen rokers hun definitieve stopmoment vast. In 'Volhouden' leren stoppers hoe ze kunnen voorkomen dat ze weer gaan roken. Onderzoek van het Trimbosinstituut dat in opdracht van STIVORO is uitgevoerd, heeft aangetoond dat de StopSite werkzaam is. Verder blijkt uit de onderzoeksresultaten dat als personen meer dan 5 maal de site bezoeken, hun succeskansen flink toenemen."

Stopmeter geeft aan hoeveel geld rokers besparen
Naast de 'drie stappen' biedt de site nog andere onderdelen waar rokers hun voordeel mee kunnen doen, zoals de Stopmeter die dagelijks aangeeft hoeveel geld rokers al bespaard hebben sinds hun stoppoging. Verder kunnen rokers hun stopgedrag monitoren via een persoonlijk dagboek of juist via een forum hun stoppen-met-rokenervaringen delen met andere stoppers. Persoonlijker contact kan ook via 'de medestopper'. Dit is een vast online maatje waarmee een roker zijn of haar ervaringen kan delen. Online gesprekken zijn niet zichtbaar voor anderen. "De site biedt dus legio ondersteuningsmogelijkheden", zegt Van Gennip, "het is dan ook belangrijk dat rokers zich goed voorbereiden op hun stoppoging. We raden mensen aan hier ongeveer twee weken voor uit te trekken. Het is ook verstandig om genoeg tijd te nemen om opdrachten te maken. Maar. ook hier geldt dat rokers dit helemaal zelf beslissen. www.destopsite.nl is vanaf vandaag 24 uur per dag bereikbaar.

TNS NIPO: Naar schatting 1,1 miljoen rokers nemen zich voor te stoppen met roken Ontwikkelingen als de accijnsverhoging op tabaksproducten en de invoering van de rookvrije horeca per 1 juli 2008 kunnen voor rokers aanleiding zijn om te stoppen met roken. Naar schatting 455.000 rokers zijn van plan de komende week al of rond 1 juli, als de horeca rookvrij wordt, te stoppen. In de periode na 1 juli tot en met het eind van het jaar verwachten nog eens zo'n 700.000 rokers te gaan stoppen. Dit zijn naar schatting 1,1 miljoen voorgenomen stoppogingen in ruim een half jaar. Zo blijkt uit recent onderzoek van TNS NIPO in opdracht van STIVORO.

///


Noot voor de redactie,