Gemeente Maastricht

Schade door windhoos in Maastricht

23.06.08

Zondag 22 juni 2008 heeft een windhoos Maastricht West, en met name de wijk Caberg getroffen. De Peter Huyssenslaan werd het zwaarst getroffen. Hier ontstond materiële schade aan auto's en lichtmasten door omvallende bomen en losgewaaide takken. Omliggende straten kregen het eveneens zwaar te verduren.

De gemeente schat in dat men tot vrijdag 27 juni bezig is om de bomen takken en bladeren op te ruimen. In het getroffen gebied worden bomen die gevaar opleveren of niet meer levensvatbaar zijn volgens een noodkapverordening verwijderd.

Particulieren die schade hebben dienen dit in eerste instantie te melden bij hun eigen verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappijen bekijken of de schade verhaalbaar is op de gemeente. Particulieren die niet voor stormschade verzekerd zijn kunnen contact opnemen met het klantenmeldpunt van de gemeente, tel 043-3504000. Hier krijgt men informatie over de procedure die men moet volgen om een claim in te dienen.

De bomen in de Peter Huyssenslaan zijn op 1 augustus 2007 nog geïnspecteerd. Deze wees toen uit dat de bomen nog vitaal waren. Naar aanleiding van het noodweer worden de bomen binnenkort opnieuw aan een inspectie onderworpen. De slechte bomen waren al voorafgaand aan deze windhoos gekapt.

Het gebied werd op 14 juli 2006 ook al getroffen door een windhoos met veel schade aan de bomen. Het zwaartepunt lag destijds in de wijk Malberg.

De extra werkzaamheden als gevolg van de windhoos betekenen ook, dat het reguliere klachtenonderhoud enige vertraging oploopt. Vanaf vrijdag 27 juni wordt het normale onderhoudsprogramma weer opgepakt. Het totale schadebedrag voor de gemeente bedraagt enkele tienduizenden euro's.