Nieuwe huizensites Moviq en Brixter overtuigen huizenzoeker (nog) niet


AMERSFOORT, 20080623 -- De huizenzoekende consument is vooralsnog niet overtuigd van nieuwe online initiatieven zoals Moviq en Brixter. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat OnlineResults heeft uitgevoerd onder 272 bezoekers van huizensites. Hoewel men niet direct negatief staat tegenover de innovatieve ideeën van deze sites - flirten met je huis op Moviq en de woningwaarde van alle koopwoningen achterhalen op Brixter - zet men wel grote vraagtekens bij de uitvoering. De echte waardering voor een huizensite wordt vooral gebaseerd op de hoeveelheid aangeboden huizen en het gemak waarmee naar huizen gezocht kan worden. En dan blijkt Funda toch veruit favoriet.

Na enkele jaren waarin Funda vrijwel een monopoliepositie had onder de woningzoekenden, wordt de online huizenmarkt momenteel flink opgeschud. Huizensites voorzien van nieuwe tools proberen naarstig een puntje van de Funda-taart af te snoepen. De afgelopen jaren probeerden Jaap.nl en Zoekallehuizen zich te onderscheiden door met een groter huizenaanbod te komen. Een claim die in de praktijk lang niet altijd waargemaakt kan worden: "Tot mijn grote verbazing was er geen resultaat. Dan lijkt mij dat het aanbod toch niet zo overweldigend is als de site doet vermoeden.".

Dus is gezocht naar instrumenten waarmee men zich écht kan onderscheiden van Funda. In maart was daar Moviq, een site die niet alleen een overzicht geeft van te koop staande huizen, maar ook de mogelijkheid biedt vrijblijvend te flirten met je huis. Een optie die zeker aanspreekt, maar meer bij het zoeken naar een huis, dan dat het aanzet tot flirten met de eigen woning. "Natuurlijk ben ik wel nieuwsgierig of ik een hoge prijs kan vangen voor mijn huis, maar als dat tot gevolg heeft dat hier onaangekondigd allemaal mensen rond het huis gaan lopen weet ik het liever niet."

Half juni werd vervolgens Brixter gelanceerd, een huizensite waar men óók de waarde van alle koophuizen in Nederland eenvoudig kan achterhalen. Zo kun je van het huis van jouw dromen direct achterhalen of deze is voorzien van een realistische vraagprijs of dat het tegenbod fors lager kan. Tenminste, als de sitebezoeker een beetje zou kunnen vertrouwen op de waarden die deze applicatie aflevert. En dat blijkt in veel gevallen helaas niet het geval: "De geschatte waarde van mijn huis ligt toch minimaal 20% lager dan de echte waarde. Misschien kunnen ze de tool verkopen aan de gemeente, gaat m'n WOZ fors omlaag;-)".





Ingezonden persbericht