Gemeente Drechterland

2-6-2008
de jaarstukken

2007 in woord en cijfers

In de vergadering van maandag 23 juni worden de âjaarstukken 2007â aan de gemeenteraad voorgelegd. In feite vormen deze âjaarstukkenâ de formele afsluiting van de gemeentelijke financiële huishouding over dat jaar.
De jaarstukken bestaan uit:

-het jaarverslag, dat bestaat uit:

-de programmaverantwoording;

-de paragrafen.

-de jaarrekening, die bestaat uit:

-de programmarekening;

-de balans en de toelichting.

Begroting en werkelijkheid
Zoals u weet wordt er ieder jaar een begroting gemaakt voor het daaropvolgende jaar. Uiteraard is het de bedoeling dat aan het einde van het boekjaar alle uitgaven en inkomsten overeenkomen met de begroting, maar dat kan nog wel eens anders uitpakken. Er kunnen onverwachte mee- of tegenvallers zijn. Ook kunnen geplande uitgaven zijn uitgesteld en in feite blijft dan het daaraan verbonden bedrag weer langer in de gemeentekas. Al met al wordt in de jaarstukken letterlijk en figuurlijk de balans opgemaakt en die is terug te vinden in de jaarrekening.
Hierin kunt u bijvoorbeeld lezen hoe de baten en lasten per onderdeel van de begroting (âprogrammaâ) zijn verdeeld. Ook treft u de balans met bijbehorende toelichting aan.
Wanneer u alle cijfers op een rijtje wilt bekijken dan kan dat: de jaarstukken liggen (samen met de overige raadstukken) ter inzage in bibliotheken en gemeentehuizen (tegen betaling van leges kunt u ook een exemplaar kopen). We laten u wel in deze korte toelichting weten dat onze gemeente het jaar 2007 met een positief saldo heeft afgesloten. De totale baten waren ⬠32.712.000,- en de totale lasten ⬠30.651.200,-. Uiteindelijk kan een batig resultaat van ⬠2.718.100,- aan de algemene reserve worden toegevoegd.

Opmerkelijk
In het jaarverslag wordt ondermeer ingegaan op belangrijke ontwikkelingen uit 2007. Een paar voorbeelden:

Ter voorbereiding op de vaststelling van de Toekomstvisie zijn vier werkbijeenkomsten gehouden rondom de themaâs:

-Plattelandsvernieuwing,

-Water â veiligheid â natuur,

-Kernen en voorzieningen,

-Economie en toerisme.
Volgens planning kan de Toekomstvisie in de loop van 2008 door de raad worden vastgesteld.

Ten behoeve van de verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid zijn verkeersmaatregelen getroffen in de vorm van wegversmallingen, uitbreiding van parkeergelegenheden, fietssluizen en parkeerplaatsen voor gehandicapten.

De woningbouwproductie is in 2007 aanzienlijk geweest met netto 194 woningen. In de Locale Woonvisie is een productie van 100 woningen gemiddeld voorzien. Het verschil wordt veroorzaakt door het relatief groot aantal inbreilocaties dat in 2007 tot oplevering is gekomen, waaronder 29 appartementen van de Bosmanstichting en de 41 huurwoningen van het GOEDproject. In percentages berekend komt de woningproductie uit op 46% goedkope woningen, 29% middeldure woningen en 25% dure woningen.
In 2007 is de starterslening voor starters op de woningmarkt geïntroduceerd. Van de tien beschikbare leningen zijn er vier aangevraagd.
De totstandkoming van de GOED-voorziening (Gezondheidszorg onder één dak) in Hoogkarspel bevordert in belangrijke mate de toegankelijkheid van de eerstelijnszorg in deze kern. Ook het feit dat in het complex 41 zorgwoningen voor ouderen zijn gerealiseerd, draagt bij aan deze toegankelijkheid.

In 2007 is een start gemaakt met de samenstelling van de nota Jeugd- en Jongerenbeleid. De totstandkoming van deze nota heeft in samenspraak met de direct betrokkenen plaats gevonden. Deze maand wordt de nota aan de gemeenteraad voorgelegd.

De volledige jaarstukken liggen ter inzage in gemeentehuizen, bibliotheken en zijn ook te bekijken door hier te klikken.