Jochem Uytdehaage geeft startsein Nationale Zwem4daagse 2008 Deelnemers zwemmen voor schoon water voor ieder kind voor Unicef

Utrecht, 10 juni 2008 - Op maandag 23 juni geeft ex-schaatser Jochem Uytdehaage samen het KNZB directeur Jan Kossen in het Openluchtbad in Zwolle het officiële startschot voor de Nationale Zwem4daagse 2008. Tijdens de Zwem4daagse, die in de periode van 23 juni tot 27 juli wordt gehouden, kunnen deelnemers meedoen aan het sponsorzwemmen voor Unicef. Onder het motto "Schoon drinkwater voor elk kind" gaat het geld dat zij ophalen naar een waterproject in Niger. Met de opbrengst kunnen er nieuwe waterputten geslagen kunnen worden en meer mensen gebruik kunnen maken van schoon drinkwater.

Voor de 39e keer organiseert de KNZB de Nationale Zwem4daagse. 400 zwembaden en zwemverenigingen houden een Zwem4daagse in hun zwembad waaraan in totaal 100.000 mensen meedoen. Gedurende 4 dagen wordt 250 of 500 meter gezwommen. Dat zijn maar liefst 10 of 20 baantjes per dag.

Het sponsorzwemmen voor het Unicef is een belangrijk onderdeel. Kinderen en volwassenen kunnen zich laten sponsoren door vrienden, familie en kennissen. De opbrengst gaat naar Unicef.

Schoon drinkwater voor elk kind
Jaarlijks overlijden 1,5 miljoen kinderen onnodig aan de gevolgen van het drinken van vervuild water, daarom zet Unicef zich wereldwijd in voor schoon drinkwater. In het Afrikaanse Niger overlijden veel kinderen aan de gevolgen van diarree, veroorzaakt door vervuild drinkwater. De VN-Kinderrechtenorganisatie zorgt voor nieuwe watervoorzieningen. Met dit project worden zo'n 40.000 mensen van schoon drinkwater voorzien, waaronder 20.000 vrouwen en 8.400 kinderen onder de vijf jaar.

Tijdens de officiële start zal er een spectaculaire demonstratie zijn van de Nederlandse selectie synchroonzwemmen. Op het Europees Kampioenschap in Eindhoven behaalden de Nederlandse dames een fantastische 6e plaats. De kinderen van de zwemvereniging Zwol 1894 en vaste bezoekers van het Openluchtbad strijden tijdens een 'vies' water- estafette om het meeste schone drinkwater.

Programma
15.30 uur Ontvangst in het Openluchtbad te Zwolle 16.00 uur Welkomstwoord door Jan Kossen, directeur KNZB 16.10 uur Openingswoord door Joanne Buning, Unicef 16.20 uur Demonstratie Nederlandse selectie synchroonzwemmen 16.25 uur Fotomoment "vies'-waterestafette met leden van zwemvereniging Swol 1894 en Openluchtbad Zwolle 17.00 uur Afsluiting