Provincie Utrecht

PS kiezen voor oprichting jongerenstaten

23-6-2008 -

Gevraagd en ongevraagd advies door jongeren

Provinciale Staten hebben in de vergadering van 23 juni 2008 gekozen voor de oprichting van een jongerenstaten. Een initiatiefvoorstel van CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie kon op instemming van de Staten rekenen. De jongerenstaten hebben tot doel het signaleren van wensen en behoeften van jongeren, het behartigen van de belangen van jongeren in hun adviezen, het informeren en activeren van jongeren en te proberen de drempel tussen het provinciale bestuur en de jongeren te verlagen.

Het initiatiefvoorstel is opgesteld op basis van overleg en inspraak van diverse Jongerenraden in de provincie Utrecht. Het schetst de kaders waarbinnen de jongerenstaten zich bewegen. Het huishoudelijk reglement wordt door de jongerenstaten zelf opgesteld.

Erika Nap van het CDA sprak van een bijzonder voorstel: "Want het is geïnitieerd door de jongeren zelf en alle Statencommissies krijgen met de jongerenstaten te maken".
Tijdens een eerste bijeenkomst in januari waren veel jongeren uit zowel jongerenraden als politieke jongerenorganisaties. Alhoewel er veel enthousiasme was, bleken de meningen over de invulling van een jongerenstaten uiteen te lopen. In een tweede bijeenkomst in lagen de verschillende jongeren al meer op één lijn. Het initiatiefvoorstel is voorgelegd aan de jongerenraden en de politieke jongerenorganisaties en kon daar op instemming van een meerderheid rekenen.

Kritische kanttekeningen
GroenLinks was minder enthousiast over het voorstel, omdat er geen provinciaal jongerenbeleid is. "En dat moet er ook niet komen", aldus GroenLinks, "Omdat jongerenbeleid een Rijks- en gemeenteaangelegenheid is".
Ook D66 kon zich om dezelfde reden niet vinden in het voorstel en liet ook weten: "Het is belangrijk om te weten binnen welke marges de jongerenstaten gaan opereren, ook om teleurstellingen te voorkomen", zo stelde D66. Beide partijen dienden dan ook een amendement in om geld ter beschikking te stellen om te onderzoeken op welke wijze de betrokkenheid van jongeren bij provinciale onderwerpen versterkt kan worden. Dit amendement kon niet op een meerderheid van de Statenleden rekenen.
De SGP stelde voor om gewoon maar te beginnen met jongerenstaten en na twee jaar te evalueren.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522