NMBS

Stationskoepel Antwerpen-Centraal feestelijk onthuld op vooravond zomer

Op de vooravond van de zomer hebben gedelegeerd bestuurder Jannie Haek en burgemeester Patrick Janssens de volledig gerenoveerde koepel in de stationshal van Antwerpen-Centraal op feestelijke wijze onthuld. Na het openen van een groot doek, ingeleid door een kort visueel spektakel, stroomde eindelijk het zonlicht terug binnen in de stationshal. De monumentale koepel zat acht jaar verscholen achter een werkplatform.

De 75 meter hoge koepel werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld en in de originele kleuren geschilderd. Geen kleine opdracht, want niet minder dan 2500 m2 (4 voetbalvelden!) kreeg een verflaag. De werkzaamheden werden met bijzonder veel respect voor het prachtige historische monument uitgevoerd. De koepel ziet er dan ook quasi identiek uit als bij de opening van het stationsgebouw in 1905.

Ook de buitenkant van de koepel ondergaat momenteel een grondige renovatie. De leien worden vervangen door koper, dat ooit werd weggehaald door de Duitse bezetter. Het gebouw geraakte nadien verder in verval. Verschillende elementen van het gebouw, waaronder zes torens, werden weggehaald.

De laatste jaren besteedt de NMBS-Holding extra aandacht aan de bescherming van haar patrimonium. Die investeringen zijn niet min. De renovatie van het stationsgebouw alleen al kost 6 miljoen euro, waarvan 2,5 miljoen voor de binnen- en buitenkant van de koepel. De renovatie wordt uitgevoerd door de tijdelijke vereniging Van Laere Verstraete&Vanhecke. Eurostation treedt op als gedelegeerd bouwheer voor de NMBS-Holding.

De NMBS-Holding nodigt het publiek uit om morgen, de eerste dag van de zomer, de zonovergoten pracht van de koepel met eigen ogen te komen bekijken. Om 14 en 15 uur wordt de onthulling, inclusief het visuele spektakel, nog eens overgedaan. De bezoekers worden de hele dag verrast door straatanimatoren en ze krijgen ook een speciale attentie aangeboden in het winkelcentrum van Antwerpen-Centraal.