Provincie Utrecht

PS geven wensenlijst voor verdere uitwerking ruimtelijk plan Soesterberg

23-6-2008 -

Provinciale Staten hebben in de vergadering van 23 juni met de nodige lof ingestemd met de ruimtelijke denkrichtingen uit het concept ruimtelijk plan voor de herinrichting van de voormalige vliegbasis Soesterberg. De komende maanden kan de provincie samen met Zeist en Soest deze denkrichting verder concretiseren. Wel gaven de Staten aandachtspunten voor nadere afweging om te komen tot een definitief plan zoals het al dan niet gebruiken van de shelters en de museumtunnel, de huidige financiële doorrekening, de effecten van de plannen op de lokale economie, meer samenhang met het masterplan voor het dorp Soesterberg, de mate waarin woningbouw mag plaatsvinden en de kwaliteit van de natuurwaarden. Alle fracties gaven hun verbeterpunten en wensenlijstje aan gedeputeerde staten mee.

Het CDA sprak over de allure van het plan, de benodigde bouwstenen, de centen, het draagvlak en hoe het nu verder moet gaan. Het CDA vroeg het College met nadruk goed te kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van de shelters op het terrein, de zonering in verband met de natuur en beperkte ruimte voor vliegbewegingen door historische vliegtuigen en de traumahelikopter.

De VVD kreeg een economische effectrapportage toegezegd over welke effecten de plannen hebben op de lokale ondernemers, de recreatie en toerisme en mogelijke toekomstige vormen van ondernemerschap. Ook pleitte de VVD voor samenhang met het masterplan voor het dorp Soesterberg en een inventarisatie van de financiële risico's op de langere termijn.
De PvdA gaf aan dat het niet alleen om de kwantiteit van natuur op het terrein moet gaan, maar dat ook de kwaliteit van belang is. De PvdA vroeg zich hardop af hoe omgegaan moet worden met de nieuwe ideeën. Het belang van de bereikbaarheid voor de traumahelikopter erkent de PvdA, maar beschouwt het als de verantwoordelijkheid van het Rijk om hier zorg voor te dragen. De PvdA hecht aan het vasthouden aan het uitgangspunt van gedifferentieerd volkshuisvestingsbeleid De SP pleitte ervoor de unieke natuurkwaliteit die ontstaan is op het terrein te koesteren en daarom geen woningbouw te plegen op de voormalige vliegbasis. De SP diende vier moties in over het mogelijk maken van natuur- en zweefvliegen, het gebruik van de shelters, het schrappen van de mogelijkheid voor een golfbaan en het weren van gemotoriseerd vliegverkeer.
Deze moties worden door de SP aangehouden tot de behandeling van het definitieve plan in december van dit jaar.
GroenLinks gaf aan dat het concept plan meer een visie is dan een plan en dat er nog veel zaken uitgewerkt moeten worden. Ook GroenLinks pleitte voor het zorgvuldig omgaan met de shelters en het eventuele gebruik hiervan aan strenge voorwaarden te koppelen. Ook vroeg GroenLinks het College om meer inzicht te krijgen in de financiële consequenties van woningbouw en gebiedsontwikkeling. GroenLinks wil dat de provincie extra geld in de vliegbasis investeert. De ChristenUnie gaf aan dat het plan procesmatig en inhoudelijk veel kwaliteit bevat. De ChristenUnie pleitte voor het niet toegankelijk maken van de westelijke shelters voor kleine bedrijvigheid. Ook is de ChristenUnie van mening dat de woningbouw van hoogwaardige kwaliteit moet zijn, passend bij de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Ook de ChristenUnie vindt dat extra investeringen nodig zijn voor kwaliteit op de vliegbasis
Volgens D66 biedt de voormalige vliegbasis een unieke kans voor de natuur om de EHS robuuster te maken, zoals op de Veluwe met het defensiemuseum als een soort Kröller Müller museum. De provincie moet dan wel bereid zijn om geld hierin te investeren. D66 gaf aan op termijn niet in te kunnen stemmen met een eventueel "rood voor recreatieprincipe".
De SGP was positief over het conceptplan alhoewel ze het nog wel meer een visie vonden. De SGP vindt vooral het gevonden evenwicht tussen de diverse aspecten van de ruimtelijke inrichting goed, zoals natuur, wonen, werken en recreatie.
De Partij voor de Dieren was niet enthousiast, want zij zien zorgelijke ontwikkelingen. Zo zijn er plannen voor woningbouw binnen de EHS en wordt het geld van rode ontwikkelingen voor recreatie gebruikt. De partij zou ook graag provinciale investeringen willen zien.
Mooi Utrecht stemde als enige tegen het concept ruimtelijke plan. Zij zouden namelijk graag willen zien of in het kader van de landschappelijke kwaliteit hele andere alternatieven denkbaar zouden kunnen zijn.

Gedeputeerde Bart Krol gaf in een reactie aan blij te zijn met de opstelling van de Staten en gaf aan dat hij alle breder gesteunde wensen en verbeterpunten betrekt bij het vervolgtraject.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522