Ingezonden persbericht


Persbericht - 23 juni 2008

TU Delft winnaar eerste etappe: acht deelnemers niet door

Frisian Solar Challenge enerverend van start

De TU Delft is winnaar geworden van de eerste etappe. Ondanks dat het team, eveneens winnaar van de vorige editie, in het begin van de etappe technische problemen had, had het team een ruime voorsprong bij binnenkomst in Sneek. De dag begon hectisch. Door de harde wind was het onzeker of de boten van start. Na enkele uren vertraging knapte het weer op en gingen de boten na het eerste startschot van minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven op weg.

Vele toeschouwers waren bij de start in Leeuwarden. Ook onderweg stonden veel toeschouwers langs de route, met name op de bruggen. 'Het is het echte elfstedentochtsfeertje', vertelt wedstrijdleider Jan Kooistra aan de kop van de race. 'De beslissingen aan het begin van de dag waren lastig, zeker omdat we gisteren twee boten hadden die omgeslagen waren, maar ik ben blij dat het zo goed uitgepakt heeft.'

Door de gewijzigde wedstrij deisen neemt het competitie-element van de race toe. Teams eindigen dichter bij elkaar. Desondanks eist deze aanpassing in de wedstrijdregels ook zijn tol. Zeven team kunnen niet voldoen aan de gestelde limiet van 8 km per uur tijdens de eerder gevaren proloog. In totaal 40 boten uit acht landen zijn nu nog in de race. Het Drenthecollege is daar niet meer bij. 'We zijn ontzettend teleurgesteld, vooral voor de jongens is het een harde klap. We hebben protest ingediend bij de jury maar helaas niet toegekend. Na maanden bouwen rest ons niets anders dan naar huis te gaan', aldus teamcaptain Marcel Arlings van het Drenthecollege.

Uitslag(onder voorbehoud):

A-klasse:


1. Haagse Hogeschool(A18)

2. Hanze Hogeschool Aquanova(A20)

3. Haagse Hogeschool(A3)

B-Klasse

1. Solar Mantateam(B01)

2. BOB Solar Team(B16)

3. Solarboat Team Emden(B9)

C-Klasse


1. TU Delft(C5)

2. Gowrings Energy(C10)

3. Feenstra's Future(C9)
Persfoto van de dag zijn beschikbaar, kijk op www.frisiansolarchallenge.com/pers

De Frisian Solar Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door: Sharp, Rabobank, The Sun Factory, provincie Fryslân en Eneco.

----------------------------------------

Meer informatie: Christel Pieper 06 23153314/ Gerard vd Veer 06 51829143