Ingezonden persbericht

Noord-Holland Noord, 18 juni 2008

P E R S B E R I C H T

Staatssecretaris Aboutaleb bij Regiowerktop Noord-Holland Noord
Op maandag 23 juni organiseert het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Noord-Holland Noord (RPA-NHN) in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en diverse partijen die actief zijn op de arbeidsmarkt een Regiowerktop. Doel van deze werktop is het maken van concrete afspraken over het verbinden van vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt. Belangrijke gast is staatssecretaris Aboutaleb, welke voorafgaand aan de werktop een werkbezoek zal afleggen bij twee bedrijven in de regio waar hij in gesprek gaat met werknemers.

Groeiende werkgelegenheid
De economie in Nederland groeit. Dit gaat gepaard met een eveneens groeiende werkgelegenheid. Tegelijkertijd blijkt er sprake te zijn van een onnodig grote arbeidsreserve. Simpel gezegd: de mensen zijn er wel, maar niet op de juiste plaats of ze voldoen niet aan de eisen die werkgevers aan hen stellen. Het is daarom van groot belang vraag en aanbod effectief op elkaar af te stemmen en met elkaar te verbinden. De regio's zijn hiertoe aan zet. Staatssecretaris Aboutaleb zal tijdens de werktop het landelijke beleid toelichten. Na een plenair gedeelte zullen de aanwezigen discussiëren rondom diverse thematafels om zo concreet mogelijke afspraken te maken.

Belangstelling
Voor de regiowerktop, die plaatsvindt bij HDC media, de uitgever van het Noord-Hollands Dagblad, hebben zich ruim 170 mensen aangemeld. Genodigden zijn werkgevers, brancheorganisaties, onderwijsinstellingen, CWI, UWV en gemeenten. Er is met name veel belangstelling vanuit de sectoren die de grootste moeite hebben met het vinden van gekwalificeerd personeel: de agrarische sector, bouw, metaal- en installatietechniek en de zorg.

Regionaal actieprogramma arbeidsmarkt Noord-Holland Noord
Aan het einde van de bijeenkomst ondertekenen de bestuurders van een aantal werkgeversorganisaties (Kamer van Koophandel, Poortwachtercentrum, VNO-NCW-west), grote gemeenten (Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Den Helder), onderwijsinstellingen (INHOLLAND, Clusius College, Horizon College, ROC Kop van Noord-Holland) en COLO (verenigde kenniscentra) een aanzet tot een regionaal actieprogramma arbeidsmarkt Noord-Holland Noord. De partijen spreken hierbij af gezamenlijk actie te ondernemen met als voornaamste doel het zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel en het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werkbezoek
Voorafgaand aan de regiowerktop zal de staatssecretaris een bezoek brengen aan Bravilor Bonamat te Heerhugowaard en de Huisvuilcentrale (HVC) te Alkmaar, waar een aantal beeldschermbeveiligers van Spyke Security werkzaam zijn. Bij beide bedrijven gaat de bewindsvoerder in gesprek met werknemers die, ondanks een grote afstand tot de arbeidsmarkt met succes gereïntegreerd zijn in het arbeidsproces. Twee medewerkers van Spyke krijgen van de staatssecretaris een certificaat uitgereikt. Naast deze gesprekken krijgt de staatsecretaris de kans om zelf enkele handelingen in het bedrijfsproces te verrichten. Bij Bravilor betreft dit werkzaamheden in de productie, bij de HVC mag hij plaatsnemen op de stoel van degene die de grijper bedient die het huisvuil verplaatst.

Opening Facility Point Poortwachter
Tijdens het werkbezoek aan de Huisvuilcentrale zal de staatssecretaris het startschot geven voor het Facility Point van het Poortwachtercentrum (PWC). Het PWC is opgericht door het georganiseerde bedrijfsleven en heeft tot doel ondernemers te informeren en ondersteunen bij de uitvoering van de Wet Verbetering Poortwachter. Het PWC bevordert de mobiliteit binnen, tussen en naar de organisaties in de verschillende regio's. Het centrum bevordert de contacten tussen private en publieke partijen op het terrein van arbeidsmarkt, zorg en scholing. Om de vele werkzaamheden die voortkomen uit een PWC te ondersteunen wordt een Facility Point (FP) opgericht.




Ingezonden persbericht