Gemeente Epe


Amerikaanse eiken Oenerweg

Het is een aantal mensen al opgevallen dat er groene stippen staan op de 17 Amerikaanse eiken bij de entree van het dorp Epe langs de Oenerweg. Deze stippen geven aan dat de bomen gekapt gaan worden. De reden hiervoor is dat de bomen aan het einde van hun levensduur zijn.

Er is al sprake van zwammen, een teken dat de bomen in slechte conditie zijn. Ook sterven zware gesteltakken af waaruit de conclusie getrokken kan worden dat ondergronds het wortel gestel aan het afsterven is.

Amerikaanse eiken leven niet zo lang als de inheemse eiken en vormen op latere leeftijd snel dood hout. Dit dode hout kan op de weg vallen, wat slecht is voor de verkeersveiligheid. Enkele bomen moeten nu in ieder geval gekapt worden. Een aantal had misschien nog een jaar of 2/3 kunnen blijven staan maar de bomen zouden door alle werkzaamheden aan de nieuwe ontsluitingsweg en de rotonde een flinke klap krijgen.

Dit zou de conditie van de boom niet ten goede komen. Om deze redenen heeft de gemeente er voor gekozen om alle bomen tegelijk te vervangen door een nieuwe rij beuken. Voordat deze bomen geplant worden, wordt de grond verbeterd zodat ze een goede, duurzame standplaats krijgen.

Geen kapvergunning maar melding

De noordkant van de Oenerweg valt onder de Boswet. Dat houdt in dat de gemeente geen kapvergunning kan aanvragen voor de 17 Amerikaanse eiken maar een melding moet doen van de voorgenomen kap bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Een gevolg hiervan is dat de burger geen bezwaar kan maken zoals dat wel het geval is bij een kapaanvraag die de gemeente zelf beoordeelt. In dit geval is het de provincie die de melding beoordeelt en toeziet op de herplant. De herplant bestaat uit minimaal 13 jonge beuken. De gemeente wil de rij bomen als rij in stand houden en aansluiten bij de beuken verderop langs de Oenerweg in het dorp.

Voor de aanleg van de ontsluitingsweg en de rotonde moet, naast de 17 Amerikaanse eiken, ook een aantal andere bomen gekapt worden. Deze bomen vallen wel onder de kapverordening van de gemeente dus moet zij voor deze bomen wel een kapvergunning aanvragen. Deze vindt u verderop in deze gemeentewijzer bij de kapvergunningen. Zie het origineel