Vereniging FME-CWM

FME en VROM tekenen intentieverklaring Ecodesign

Technologische industrie wacht zware milieuregels

Eindhoven, 23 juni 2008 Minister Cramer van VROM en FME-voorzitter Jan Kamminga hebben een intentieverklaring ondertekend voor publiek-private samenwerking voor het stimuleren en ondersteunen van Ecodesign. De zogeheten Ecodesign on Energy Using Products-richtlijnen, die vanaf medio 2009 worden ingevoerd, stellen strenge milieueisen aan producten en productieprocessen voor de gehele maakindustrie. Bedrijven die niet aan deze richtlijnen voldoen, verliezen hun CE-markering en daarmee hun markt.

Tijdens het FME-symposium Energy Using Products in het Evoluon in Eindhoven gaf minister Cramer aan dat Ecodesign een steeds serieuzer fenomeen wordt voor de gehele maakindustrie. In de intentieverklaring is vastgelegd dat VROM en FME zich beide gaan inspannen om de bedrijven bewust te maken van de nieuwe EU-regels. Namens de technologische industrie gaf FME-voorzitter Jan Kamminga aan dat hij zijn hart vasthoudt bij het vaststellen van wéér nieuwe regelgeving die op de bedrijven afkomt. De concurrentiepositie van de technologische industrie mag onder geen beding worden verzwakt door de EUP-regels. Toch moeten we proberen de implementatie van deze milieueisen als kans te zien om Nederland wereldwijd op voorsprong te zetten. De technologische industrie is de maker van 1001 klimaatoplossingen en kiest wat betreft de milieuproblematiek duidelijk voor een aanvallende strategie.

De Europese wetswijziging treft vrijwel de gehele supply chain van de technologische industrie. De regelgeving is erop gericht de milieubelasting van producten te verminderen. Het gaat hier om: verwarming, warm water, stand by mode, elektromotor, koeling en ventilatie. Bij de productgroep verlichting betreft het huisverlichting, kantoorverlichting en openbare straatverlichting. Het aantal productgroepen waarvoor de EUP-regels gaat gelden zal na 2009 snel worden uitgebreid. Als bedrijven straks niet kunnen aantonen dat hun product of halffabricaat aan de eisen voldoet, mag dat niet langer op de Europese markt worden gebracht.

Minister Cramer van VROM en FME-voorzitter Jan Kamminga tekenden een intentieverklaring voor publiek-private samenwerking voor het stimuleren en ondersteunen van Ecodesign

(bij gebruik foto vermelden: Jan Jong Fotografie Beeldproductie, Alkmaar)

---