Ingezonden persbericht


'Geloven in Gelderland'
Religieus erfgoed: beleven en doorgeven

Cultuurhistorisch festival
oktober t/m december 2008

Religieus erfgoed staat onder druk. Kerken, synagogen, moskeeën, abdijen en begraafplaatsen worden bedreigd met sloop en verwaarlozing. Daarom is 2008 uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. De provincie Gelderland haakt bij dit landelijk jaar aan en pakt groot uit met een uniek festival: 'Geloven in Gelderland'. Van oktober tot en met december staan veel publieksactiviteiten rond het Gelderse Religieus Erfgoed op het programma. Niet alleen rond religieuze gebouwen, maar ook rond rituelen, verhalen, landschapselementen, muziek, voedsel en kleding.

Waarom?
omdat Gelderland een opvallende diversiteit aan religies en religieus erfgoed herbergt: 'Rome aan de Waal', de 'Bible-belt, synagogen en de grootste hindoetempel van het Europese vasteland. Ook het Gelderse religieuze erfgoed staat onder druk en is het behouden waard! De vele publieksactiviteiten worden georganiseerd opdat mensen zelf kunnen ervaren wat religieus erfgoed voor onze samenleving betekent: schoonheid, een plek van rust, herkenning en ontmoeting, een levend deel van onze cultuurgeschiedenis.

Activiteiten
exposities, workshops, routes, lezingen, muziekfestival, Oral History, film, debatten over herbestemming van gebouwen, kinderactiviteiten, etc.

Waar?
in de hele provincie Gelderland

Voor wie?
voor jong en oud; religieus of niet; iedereen die geïnteresseerd is in religie, cultuur en geschiedenis

Organisatie
Stichting Gelders Erfgoed, Museumpark Oriëntalis, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het Gelders Archief en vele musea, bibliotheken, historische verenigingen, volksuniversiteiten, etc.

Aanmelden kan nog steeds!
culturele, maatschappelijke en religieuze organisaties worden van harte uitgenodigd om activiteiten aan te melden. Organiseert u een publieksactiviteit rond Gelders religieus erfgoed, in de maanden oktober t/m december 2008? Schrijf deze dan in via de website. U vindt daar ook informatie over publiciteit en ondersteuning. NB: activiteiten die primair gericht zijn op geloofsverkondiging worden niet in de kalender opgenomen.



Ingezonden persbericht