MediaPlaza


Greening The Enterprise

Conferentie Greening the Enterprise 2.0 Georganiseerd door IT Executive in samenwerking met Stichting Media Plaza Datum: woensdag 25 juni 2008 Tijd: 10:30 - 17:00 uur Plaats: Media Plaza, Jaarbeurs Utrecht Prijs: 299 Euro excl. BTW

25% besparen zonder grote investeringen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt een steeds belangrijker onderdeel van het functioneren van organisaties. Deze verantwoording wordt steeds serieuzer, het imago van bedrijven hangt er deels van af. Mede dankzij Al Gore staat duurzaam ondernemen nu bij veel organisaties hoog op de agenda. Het goede nieuws voor it-managers is dat zij bij uitstek de maatregelen kunnen aanreiken om deze agenda te realiseren.

Allereerst zijn de mogelijkheden tot energiebesparing enorm. De hele it-infrastructuur is in het verleden ingericht zonder enige aandacht voor energiegebruik. Met de gestegen energieprijzen en koelingsproblemen in datacenters leiden energiesparende investeringen en maatregelen niet alleen tot veel minder CO2-uitstoot maar bovendien bijna altijd ook nog tot een sluitende business case: wie let op het klimaat, let op zijn portemonnee. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn zonder ingrijpende maatregelen bij veel organisaties besparingen tot 25% mogelijk. In een aantal praktijkcases laten bedrijven op de conferentie Greening the Enterprise 2.0 zien welke maatregelen zij hebben genomen om hun organisaties duurzamer te maken. Daarnaast kan de inzet van slimme ict ook organisaties helpen efficiënter en minder klimaatbelastend laten werken. Voorbeelden daarvan en toekomstige mogelijkheden komen aan de orde in de diverse keynote-sessies.

Doelgroep IT-managers, business managers, milieuprofessionals, ict-leveranciers, beleidsbeslissers binnen de overheid en inkopers van ict-producten en diensten. Leer hoe je het milieu kunt sparen en geld kunt besparen.

Programma

Tijd Onderwerp Spreker 10.30 Inloop + informatiemarkt 11.00 OPENING Dagvoorzitter Arjan van Dijk (VRI) 11.10 KEYNOTE: IT's role in a low carbon economy Simon Mingay van Gartner 11.50 CASE: Hoe realiseer je een duurzaam ict-beleid? Joyce van der Est van ASN Bank 12.15 Pauze op de informatiemarkt 13.00 Forum-discussie met industrie 13.45 KEYNOTE: Meer duurzaamheid door meer ICT Martijn Kriens van Telematica Instituut 14.20 CASE: Duurzaam ondernemerschap bij TNT Post Marcel Krom van Cendris/TNT 14.50 Pauze op de informatiemarkt 15.20 CASE: OPG Gwan Kho van OPG 15.50 CASE: ING - Aanpak kantoorautomatisering leidt tot 9% CO2-reductie Arie Maarten de Bruin van ING Facility Management 16.20 KEYNOTE: Duurzame netwerken Nico Baken van TU Delft 16.55 Netwerkborrel op de informatiemarkt 18.00 Einde

Sprekers

Simon Mingay

Simon Mingay VP Research bij Garter Group KEYNOTE: IT's role in a low carbon economy

Voor ICT is een belangrijke rol weggelegd bij het bestrijden van de opwarming van de aarde. Slimmere IT kan niet alleen de huidige it-infrastructuur vele malen efficiënter maken, maar ook organisaties helpen duurzamer te functioneren. Mingay laat zien wat it-afdelingen kunnen doen op beide terreinen.

Simon Mingay is Research VP bij Gartner, standplaats Engeland. Hij werkt 11 jaar bij Gartner en en 24 jaar in de it-industrie. Recent publiceerde Gartner een onderzoek naar investeringen en ambities in duurzamer technologie onder Europse bedrijven.

Joyce van der Est

Joyce van der Est

CIO & COO ASN Bank CASE: Hoe realiseer je een duurzaam ict-beleid?

Verantwoord investeren is voor de Bank core business. Niet alleen extern maar ook intern. Joyce van der Est is als COO & CIO verantwoordelijk voor respectievelijk de operationele zaken en het beleid op het gebied van ict. Haar activiteiten worden langs de meetlat gelegd van duurzaamheidscriteria.

De ASN Bank heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Of het nu de leveranciers zijn waar het bedrijf zaken mee doet of de fondsen waarin het voor haar klanten belegt, alles moet voldoen aan de strenge criteria. Ook bij het ict-beleid van CIO & COO. Bij Joyce van der Est staat verantwoord ondernemen hoog op de agenda.

Martijn Kriens

Martijn Kriens Telematica Instituut KEYNOTE: Meer duurzaamheid door meer ICT

ICT en internet zijn forse stroomverbruikers. Maar met behulp van slimme ICT blijkt het ook mogelijk veel energie te besparen. Door slimme omgevingen die zich aanpassen aan gebruik, door het beïnvloeden van gebruikers en door geavanceerde terugkoppeling over gebruik, mede ook in relatie tot anderen. Uit een recente meta-studie blijkt dat met behulp van slimme ICT tot een 10% energie kan worden bespaard in kantoren en huishoudens.

Martijn Kriens heeft veel ervaring opgedaan in toepassinggerichte ICT. Vanuit verschillende rollen bij BSO/Origin met zowel inhoudelijke, commerciele als integrale eindverantwoordelijkheid. En vanuit zijn rol als CTO bij Human Inference en business development verantwoordelijke voor Telematica Instituut, één van de Top Technologie Instituten. Sinds 1 maart is hij het eigen bedrijf iCrowds gestart dat zich richt op de mogelijkheden van nieuwe vormen van netwerken, van Mashups tot en met social networking.

Marcel Krom

Marcel Krom Algemeen directeur Cendris / TNT Post CASE: Duurzaam ondernemerschap bij TNT Post

TNT Post was een van de eerste multinationals met expliciete duurzame ambities. Een van de vele stappen op de lange weg naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering is het CO2-gether programma. ICT speelt een belangrijke rol bij het realiseren van de milieuambities.

Marcel Krom is sinds 1 maart 2007 algemeen directeur van Cendris. Hiervoor was hij vijf jaar directeur ICT van Cendris en daarvoor was Marcel adjunct-directeur bij Hot ITem Informatica. Hij is sinds 1988 betrokken bij de producten en diensten van Cendris en werkte bij DMdata (onderdeel van PTT Post Mediaservice) en Datatrans. Beide bedrijven zijn inmiddels opgegaan in Cendris. Gwan Kwo

Gwan Kwo Chief Technology Office OPG CASE: OPG - Is groen goed genoeg?

De focus op duurzaamheid leidt bij het farmaceutische OPG tot een andere kijk op de eigen ict-strategie: niet meer state-of-the-art maar goed genoeg. Welke afwegingen en dilemmas dienen zich dan aan. De keuzes die OPG heeft gemaakt voor haar nieuwe Nederlandse datacenter.

Gwan Kho is sinds begin 2007 Chief Technology Officer van OPG. In dit kader is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de systemen van OPG. Met name het ontwerp van een landelijk netwerk voor apotheken en het nieuw te bouwen datacenter van OPG zijn op dit moment belangrijke projecten. Daarvoor werkte hij onder meer bij BAM/HBG en Initial Hokatex. Arie Maarten de Bruin

Arie Maarten de Bruin Lid energiecoördinatieteam ING Facility Management CASE: ING - Aanpak kantoorautomatisering leidt tot 9% CO2-reductie

ING Groep boekt resultaten met zijn energiebesparingsprogramma. Dankzij een slimme afkoppelregeling voor de pcs in het bedrijf wordt 10 miljoen kilowattuur per jaar bespaard. En het intelligenter maken van klimaatinstallaties zorgde per vestiging voor energiebesparingen van 5 tot 35 procent en leverde minder klachten van medewerkers op. De Bruin neemt de dos en donts van energiebesparingsmaatregelen door. Nico Baken

Nico Baken Hoogleraar Telecommunicatie TU Delft en Senior Strateeg bij KPN KEYNOTE: Duurzame netwerken

De verkokering in onze industrie, overheid, en wetenschappelijke wereld is een logisch gevolg van het paradigma van efficiëntie. Het leidt tot de uitdagingen waar we nu wereldwijd mee worden geconfronteerd, tot de 'vruchten en uitwassen' van de eerste en tweede industriële revolutie. Een natuurlijke reactie is om dit ad hoc te bestrijden en repareren. De fundamentele oplossing ligt echter bij het definiëren van een nieuw paradigma en een derde industriële revolutie; zo worden bedreigingen omgevormd tot een enorme kansen.

Nico Baken is deeltijd hoogleraar aan de TU Delft op de afdeling Telecommunicatie, vakgroep Network Architectures and Services en senior strateeg bij KPN. Hij is bij KPN verantwoordelijk geweest voor de verglazing van 128 Nederlandse steden in het Primaire Aansluit Net, city ringen en het ATM programma. Hij is de bedenker van concepten als de PC-loodgieter, Transsectorale Innovatie, Liquid Bandwidth en Streetlight. Thema's waar hij zich nu mee bezig houdt zijn: persoonlijke netwerken, 4G mobiel, FTTH, en transsectorale stadsArchitectuur.

Meer informatie over deze conferentie? Schrijf u nu in voor de conferentie! Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met Fred van der Molen, hoofdredacteur IT Executive, via e-mail fvandermolen@kluwer.nl. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met Annette Beerepoot, Programma ontwikkelaar Stichting Media Plaza, via tel. 030 291 4165 of e-mail annette.beerepoot@mediaplaza.nl.