Gemeente Deurne

23-06-2008
Begin grootschalige herstructurering
Start bouw eerste woningen in Spoorzone Deurne
De bouw van de eerste woningen in het deelproject Beekdal in project Spoorzone in Deurne gaat van start. Op woensdag 25 juni om 16.00 uur geven AM Vastgoedontwikkeling, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en gemeente Deurne op de bouwlocatie aan de Katoenstraat het officiële startschot. En daarmee is het begin van de grootschalige herstructurering van het spoorzonegebied een feit.

Het deelproject Beekdal bestaat uit 26 woningen die komen te liggen tussen de Katoenstraat en Industrieweg. Het is het eerste deelplan van het project Spoorzone dat gerealiseerd wordt. De planning is dat de woningen in de zomer van 2009 opgeleverd worden. De verkoop van de woningen is zeer succesvol verlopen.

De gemeente Deurne is eind 2003 gestart met het project Spoorzone. De Spoorzone is een gebied van ruim 35 hectare, dat ligt tussen het centrum van Deurne en de St. Jozefparochie.
Het gebied wordt door de spoorlijn Eindhoven Venlo in tweeën gedeeld en wordt met name ingenomen door veelal verouderde bedrijventerreinen. Dit brengt problemen met zich mee voor de daar gevestigde bedrijven die geen of nauwelijks ontwikkelingsmogelijkheden hebben en voor de omgeving die overlast ondervindt van de bedrijvigheid. Daarbij is het stationsgebied weinig aantrekkelijk en vormt het een barrière tussen de wijk St. Jozefparochie en de overige wijken van Deurne. De grootschalige herstructurering, mogelijk gemaakt door de verplaatsing van die bedrijven naar meer passende locaties, zal hierin verandering brengen. Het daartoe opgestelde masterplan vormt de leidraad voor de aanpak van de gehele Spoorzone waarvan het Beekdal het eerste deelproject is. Andere deelprojecten zijn onder meer de revitalisering van het bedrijventerrein aan de Industrieweg, de transformatie van bedrijven naar woningen in het zogenaamde Middengebied en de opwaardering van het Stationsplein met woningen en voorzieningen voor een hoogwaardig openbaar vervoersknooppunt.

Het project kent als programma ruim 420 woningen, 6.000 m2 perifere detailhandel, opwaardering van circa 20 ha bedrijventerrein en diverse bedrijfsverplaatsingen. Met het project is een investering gemoeid van circa 125 miljoen euro.