Gemeente Binnenmaas

Wandelen en picknicken langs Binnenbedijkte Maas

De oeverlandjes langs de Binnenbedijkte Maas bij Maasdam gaan woensdag 25 juni open voor publiek. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst voor bestuurders en buurtbewoners. Dijkgraaf Jan Geluk (Hollandse Delta) en André Borgdorff (voorzitter Commissie Hoeksche Waard en burgemeester van Binnenmaas) dragen dan het beheer van de oeverlandjes officieel over aan districtshoofd Marc de Wit van Staatsbosbeheer.

De oeverlandjes langs de Binnenbedijkte Maas bij Maasdam hebben vorig jaar een flinke verandering ondergaan. De graslanden langs de Zwanegatsedijk, Ritselaarsdijk en een deel van de Polderdijk in Maasdam zijn veranderd in een waterrijk gebied met ruimte voor 4,5 hectare extra waterberging. In enkele maanden tijd heeft de natuur al flink bezit genomen van de nieuw aangelegde terreinen. De plantengroei is weelderig en watervogels hebben hun draai gevonden langs de oevers. De verwachting is dat het aantal moerasvogels toeneemt, als het riet langs de stenen vooroeververdediging groeit.

Recreatie

Op de oeverlandjes zijn wandelpaden en picknickplaatsen. Langs het Zwanengat is het gebied niet toegankelijk voor honden. Dat is beter voor de natuur en het grazend vee wordt niet gestoord. Hondenliefhebbers kunnen terecht langs de Polderdijk. De oeverlandjes liggen ook langs een literaire fietsroute. Fietsers komen onderweg borden tegen met daarop gedichten van onder andere Arie Willemse, Theo Verhoeff en Stephan van der Sluijs.

De oeverlandjes maken deel uit van het Hoeksche Waard Vlietproject. In dit project worden de kreken in het midden en westen van de Hoeksche Waard in ere hersteld. De Commissie Hoeksche Waard en waterschap Hollandse Delta voeren het Vlietproject gezamenlijk uit. De oeverlandjes zijn eigendom van Staatsbosbeheer, dat de nieuwe natuurgebieden ook gaat onderhouden.

Dit is een persbericht van Waterschap Hollandse Delta

gemeentehuis
Sportlaan 22
3299 XG Maasdam

postadres
Postbus 5455
3299 ZH Maasdam

telefoon
078 - 676 44 33

fax
078 - 676 19 58

e-mail
gemeente@binnenmaas.nl