Gemeente Oldenzaal


Toeristen goed geïnformeerd op pad

gepubliceerd op : 25-6-2008

Toeristen en recreanten die een fietstocht of wandeling in Oldenzaal en omgeving willen maken, gaan vanaf nu een stuk beter geïnformeerd op pad. Oldenzaal heeft namelijk een Toeristisch Overstappunt (TOP).

De TOP Oldenzaal ligt aan het Stationsplein. Bij het Toeristisch Overstappunt kunnen toeristen en recreanten makkelijk overstappen van openbaar vervoer of eigen vervoer naar de fiets of een wandeling maken.

TOP's zijn goed bereikbare plaatsen met voldoende (gratis) parkeervoorzieningen, van waaruit toeristen en recreanten kunnen fietsen en wandelen. "Bij het TOP vinden zij bewegwijzerde en beschreven routes langs de mooiste plekken in de omgeving. In de hele regio zijn ongeveer 30 TOP's gerealiseerd", vertelt wethouder Welten.

"Het TOP in Oldenzaal geeft via informatiepanelen aan wat de toeristische mogelijkheden zijn in Oldenzaal en omgeving en welke routes er zijn. Fietsers en wandelaars kunnen zo eenvoudig kiezen welke route ze willen lopen of fietsen. Deze routes zijn aangesloten op het Wandel- en fietsnetwerk Twente. Dat betekent dat de routes via speciale keuzepunten gekoppeld zijn aan andere tochten. Zo kan een wandeling of fietstocht zo lang gemaakt worden als de mensen zelf wensen. Aan de oostkant van Oldenzaal wordt het netwerk binnenkort verder uitgebreid", aldus wethouder Welten. "Met de investering in het TOP en het Twentse routenetwerk wil de gemeente meer bezoekers naar de stad Oldenzaal trekken. Om van hieruit routes te wandelen of te fietsen en na afloop wat te eten en drinken in de Oldenzaalse binnenstad."

Het Stationsplein en omgeving, waar de TOP is geplaatst, hebben een prominente positie in het grote stedelijk vernieuwingsplan Oldenzaal Centraal. De herontwikkeling van het Stationsplein is de eerste fase daarvan. De herontwikkeling bestaat onder andere uit de herinrichting van het Stationsplein en de bouw van twee appartementencomplexen. Door de herinrichting wordt het Stationsplein het visitekaartje voor Oldenzaal Centraal. Het beeld wordt bepaald door de aanleg van een groene loper, waarbij hoogteverschillen worden geaccentueerd door een terrasvormige inrichting.

Het busstation is inmiddels verplaatst. Momenteel wordt het terrein voor het Stationsgebouw aangepakt. Voor het appartementengebouw van WBO aan de oostzijde van het Stationsplein is inmiddels een bouwvergunning verstrekt. Door de uitvoering van de plannen wordt het Stationsplein Oldenzaal een prachtig toeristisch overstappunt voor heel Noordoost-Twente. Met de plaatsing van de TOP is dit nu gemarkeerd.