Rechtbank Groningen


Vrijlating voor in bewaringgestelde illegale Chinees

De Staatssecretaris van Justitie moet van de rechtbank Groningen een illegaal in Nederland verblijvende Chinees vrijlaten. Ook moet hij een schadevergoeding krijgen voor de dagen die hij ten onrechte in bewaring heeft doorgebracht. De rechtbank kwam tot dit oordeel, nu blijkt dat de kans op uitzetting naar China zeer klein is.

Tegen het opleggen van vreemdelingenbewaring staat beroep open bij de rechtbank. Eén van de criteria waaraan de rechtbank toetst, is of iemand binnen een redelijke termijn kan worden uitgezet. Om dit te achterhalen heeft de rechtbank in deze beroepszaak aan de Staatssecretaris van Justitie vragen gesteld over het zicht op uitzetting naar China voor illegaal in Nederland verblijvende Chinezen zonder geldig reisdocument.

Uit de antwoorden bleek dat de Staatssecretaris van Justitie in 2007 bijna 680 aanvragen en in 2008 ongeveer 270 aanvragen voor een reisdocument - een zogeheten laissez passer - heeft ingediend bij de Chinese autoriteiten. Geen van deze aanvragen heeft echter geleid tot afgifte van een laissez passer.
De laatste keer dat de Chinese autoriteiten een dergelijk reisdocument hebben afgegeven was in april 2007. De rechtbank Groningen leidt hieruit af dat er geen reëel zicht op uitzetting naar China is en daarom moet de vreemdelingenbewaring worden opgeheven.

Wat is vreemdelingenbewaring?
Vreemdelingenbewaring is het gevangen houden van een vreemdeling die geen verblijfsrecht in Nederland heeft. Het doel van de bewaring is om de betrokken persoon uit te zetten uit Nederland, in de meeste gevallen naar het land van herkomst.
Als het gaat om iemand die niet beschikt over een geldig reisdocument, vraagt de IND namens de Staatssecretaris van Justitie aan de autoriteiten van het land van herkomst om een vervangend reisdocument dat aangeduid wordt met de term laissez passer.

LJ Nummer

BD5011

Bron: Rechtbank Groningen Datum actualiteit: 25 juni 2008 Naar boven