Gemeente Duiven


De Ploen Zuid 2de fase

---

Het zal niemand in Duiven zijn ontgaan: aan de noordwestkant van Duiven, op de voormalige locatie van de Intratuin aan de Rijksweg, verrijst de nieuwe woningbouwlocatie de Ploen Zuid. De Ploen Zuid is een woningbouwlocatie van 265 woningen. De woningen zijn gesitueerd op zogenaamde terpen, met een brink als middelpunt. Op iedere terp wordt een klein en eigenzinnig woonbuurtje gerealiseerd met een hoger gelegen, intieme brink en enkele rustige woonstraatjes. De sfeer en architectuur van de wijk doet denken aan tijden van vroeger. De 1ste fase van de Ploen Zuid, bestaande uit drie terpen, is bijna afgerond. De laatste woningen worden spoedig opgeleverd.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dinsdag 17 juni het stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp voor De Ploen Zuid 2de fase vastgesteld. Deze 2de fase grenst aan de oostzijde van de 1ste fase. Ook de 2de fase bestaat uit drie terpen. Verspreid over de terpen worden 126 woningen gebouwd. Elke terp krijgt een gedifferentieerd woningaanbod met huizen voor starters, senioren, singles en stellen, grote en kleine gezinnen in zowel de huur- als koopsector. De uitstraling en sfeer van de 1ste fase wordt doorgezet op deze terpen.

plantekening met omgeving Hoe de woningen op de drie terpen eruit gaan zien, is op dit moment nog niet bekend. Dit is onderdeel van de aanbestedingsprocedure, die op 19 juni is gestart. In de aanbestedingsprocedure gaat de gemeente op zoek naar een marktpartij die op basis van het stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp en andere vastgestelde kaders het beste plan maakt. De partij mag naast het verder ontwikkelen van het project De Ploen Zuid 2de fase deze ook realiseren.

Er is gekozen voor een niet-openbare Europese aanbestedingsprocedure met voorselectie. Deze procedure is opgedeeld in twee stappen. In de eerste stap kunnen geïnteresseerde marktpartijen zich aanmelden. Op basis van selectiecriteria worden daaruit de vijf meest geschikte partijen geselecteerd om een plan te maken voor de ontwikkeling en realisatie van de 2de fase. In de tweede stap van de procedure kiest de gemeente Duiven uit de vijf plannen het beste plan. De plannen worden onder meer beoordeeld aan de hand van criteria ten aanzien van de kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte. Daarnaast vindt de gemeente Duiven het belangrijk om een duurzame buurt te realiseren.

De komende periode staat in het teken van de aanbestedingsprocedure. Begin 2009 beslist de gemeente Duiven, welke marktpartij het project De Ploen Zuid 2de fase verder mag ontwikkelen en realiseren.

» plantekening met omgeving juni 2008.pdf