Gemeente Alkmaar


Persberichten top

Raadzaal in gebruik genomen

Alkmaar, 25 juni 2008

Met het doorprikken van een ballonnengordijn in de deuropening van de raadzaal, opende burgemeester Bruinooge voorafgaand aan de raadsvergadering van dinsdag 24 juni letterlijk en figuurlijk de vernieuwde raadzaal van het stadhuis.

Rode lijn

Een verbouwing was hard nodig: de raadzaal stamt uit 1913 en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. De voornaamste veranderingen betreffen de verandering van meubilair en aankleding, het aanleggen van nieuwe technische apparatuur om vergaderingen in de nabije toekomst via internet te kunnen uitzenden en er is meer ruimte gecreëerd voor het publiek. Opvallend aan het nieuwe interieur is het samenspel tussen heden en verleden: de architect heeft een soort eiland weten te creëren dat vrij in de historische ruimte ligt; een eigentijdse invulling in een monument, zonder dat monument geweld aan te doen. Een speciaal voor de raadzaal geknoopt vloerkleed vormt het middelpunt, waarin heden en verleden ook weer verbonden zijn door de symbolen die er in verwerkt zijn.

Nu de raadzaal gemoderniseerd is, zal de raadzaal weer toegankelijk worden vanaf de straat; net als het vergroten van de publieke tribune een manier om de afstand tussen raad en burgers te verkleinen.

Wie een kijkje wil nemen in de vernieuwde raadzaal is van harte welkom bij een van de volgende vergaderingen of tijdens Open Monumentendag op 13 september aanstaande.
raadzaal 1

Raadzaal 2

25 juni 2008