Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Juni

* | Ontwerp samen een nieuwe woonwijk

Ontwerp samen een nieuwe woonwijk

Veel mensen weten meer dan n. Ook u kunt daarom straks meedenken over het ontwerp van een nieuwe woonwijk in Opeinde.

In april stond in Breeduit al iets over het plan om op unieke wijze een nieuwe woonwijk in Opeinde tot stand te brengen. De gemeente wil afwijken van de gebaande paden, door de wijk volledig te laten ontwerpen door omwonenden, toekomstige bewoners, studenten, deskundigen en andere geïnteresseerden. Het college van b en w van Smallingerland heeft het plan van aanpak voor dit project nu goedgekeurd.

Het plan van aanpak is geschreven door 'The Crowds'. Dit bureau is gespecialiseerd in het opzetten van websites voor online communities. Een community bestaat uit groepen mensen met een gezamenlijke interesse, die via internet met elkaar in contact staan. Iedereen kan zich bij de community aansluiten en nieuwe ideeën aandragen, kennis toevoegen en bestaande ideeën aanpassen.
Bij het ontwerpen van een woonwijk komt van alles kijken: de onderwerpen die op de 'Opeinde Community' aan de orde kunnen komen, kunnen dan ook zeer divers zijn. Denk aan verkeer, bouwstijlen, techniek, duurzaamheid, inpassing in het gebied en energie. Maar ook zijn ideeën welkom op het gebied van financiering, beheer van de (openbare) ruimte, sociale binding, enzovoorts.

Momenteel zijn de gemeente en The Crowds bezig om de website op te zetten en te vullen met relevante informatie. De planning is om de website in september 'in de lucht' te hebben. Er is dan veel informatiemateriaal op de website beschikbaar. Denk hierbij aan foto's en allerlei geologische en geografische informatie over het gebied en de omgeving. Vanaf dat moment kunnen ook al ideeën in de ideeënbus gepost worden. In een later stadium worden de ideeën uit de ideeënbus samengevoegd en verder uitgewerkt. Dit gebeurt in plangroepen. Eind dit jaar zal dat moeten leiden tot één of meer concepten, die tot een daadwerkelijk bestemmingsplan kunnen worden omgezet.