Gemeente Noordenveld

uitvoering Wmo in Noordenveld

Voldoende voor uitvoering Wmo in Noordenveld

Gepubliceerd op: 25 juni 2008

Begin 2008 onderzocht onderzoeksbureau SGBO uit Den Haag de tevredenheid van de mensen die gebruik maakten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) over het jaar 2007. Zij hebben dit onderzoek voor bijna alle gemeenten in Nederland verricht, zodat vergelijkingen gemaakt kunnen worden tussen de gemeenten onderling. Om deze reden zijn de vragenlijsten voor alle gemeenten identiek, maar ontbreekt de unieke vraagstelling voor de gemeente Noordenveld. Het onderzoek is gehouden onder 650 mensen waarvan 58 % heeft deelgenomen. De deelnemers werden bevraagd naar de tevredenheid over de aanvraagprocedure, de hulp bij het huishouden, de zorgaanbieders en de andere voorzieningen van de Wmo.

Overgangsjaar

Wethouder Geert Wolters, portefeuillehouder Zorg en Welzijn: "In 2007 is de huishoudelijke verzorging nieuw aan ons voorzieningenpakket toegevoegd. Daarom is dit voor ons een overgangsjaar geweest. We zijn er in ieder geval in geslaagd dat alle mensen met een indicatie van voor 2007 in datzelfde jaar dezelfde hulp hebben gekregen. In september van 2007 moesten we starten met de herindicaties, waardoor het aantal uren van de huishoudelijke verzorging en de soort in veel gevallen werd gewijzigd. Toch krijgt onze gemeente van de aanvragers een 6,8 voor de aanvraagprocedure, scoort de huishoudelijke verzorging een 8 en de voorzieningen een 7,4. "

Aanvaardbare score

"Ik vind dit toch een zeer aanvaardbare score ondanks de eerdergenoemde effecten, maar ik zie op het terrein van de informatievoorziening en de telefonische bereikbaarheid nog wel groeimogelijkheden. In het rapport worden de prestaties van Noordenveld vergeleken met het gemiddelde van 231 deelnemende gemeenten. Zo geeft het rapport inzicht in wat de sterke en /of minder sterke punten van Noordenveld zijn en daarnaast biedt het rapport aanknopingspunten voor
verbeteringen."

Welbevinden van mensen

De Wmo heeft als doel iedereen mee te laten doen aan de maatschappij. De benodigde ondersteuning verschilt van persoon tot persoon. Eén van de groepen waar de Wmo zich op richt zijn mensen die een hulpmiddel of hulp in de huishouding nodig hebben vanwege een lichamelijke beperking. In de Wmo gaat het om welbevinden van mensen. Omdat het om mensen gaat, hebben burgers een centrale positie in de uitvoering van de wet. Zo moeten zij intensief worden geraadpleegd bij de vormgeving van Wmo beleid. Ook bij de verantwoording achteraf is de mening van de burger belangrijk: gemeenten moeten jaarlijks een tevredenheidsonderzoek houden onder de vragers van de maatschappelijke ondersteuning.