Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Beperkt budget voor Parelpleinen

Er is geen extra geld om bewoners op te roepen plannen in te dienen voor de inrichting van kleine pleinen en vervolgens die plannen uit te voeren. Dat verklaarde dagelijks bestuurder Robbert Baruch 17 juni in de deelraadscommissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR).

Uit de deelraadcommissies
(door: Emile Hilgers / publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Voorstel vóór zomerreces
Nog voor het zomerreces komt hij met een voorstel aan de raad om in het kader van de schoon-en-heelweken in overleg met de bewonersorganisaties minimaal één plein per wijk onder de loep te nemen en met kleine ingrepen op te knappen.

Amendement
Dit betekent dat het dagelijks bestuur het amendement Parelpleinen van de PvdA niet volledig kan uitvoeren. Het amendement, aangenomen bij de begrotingsbehandeling in november 2007, bepleit dat omwonenden van kleinere pleinen de mogelijkheid krijgen om voor de inrichting van hun plein een plan van 35.000 te maken. Het dagelijks bestuur zou voor de beoordeling van die plannen een jury moeten samenstellen.

Brabantseplein Bestaande middelen
"Het is moeilijk om jury's samen te stellen," reageerde Baruch in de commissie, "en bij de behandeling van het amendement is al aangegeven dat er geen geld was binnen het programma Beheer Buitenruimte. Toen is afgesproken dat het uit een herschikking van bestaande middelen moest komen. Het voorstel is nu om aansluiting te zoeken bij de schoon-en-heelweken. Direct na de zomer kunnen we daarmee beginnen. Een begrotingswijziging raad ik af, omdat dit ten koste zou gaan van beheer en onderhoud in andere gebieden."

Teleurstelling
De aanwezige commissieleden waren teleurgesteld. Marco van Lent (PvdA) zei een fiks debat te verwachten met zijn fractie. "Het idee was een aantal pleinen aan te pakken." Tuncay Çifçi reageerde: "Er is nooit geld." Baruch weersprak dat laatste: "We investeren voortdurend in speelplekken en dergelijke, alleen al in de Afrikaanderwijk voor 200.000 euro."

Paasweide
Later op de avond, bij de behandeling van een begrotingswijziging, kwam een plan voor speeltoestellen en een sportveldje op de Paasweide (de Vaan) aan de orde. Het ontwerp is in overleg met bewoners gemaakt, benadrukte Baruch, en de deelgemeente draagt 18.389 bij uit de bestemmingsreserve Buitenruimte. Een andere begrotingswijziging ging over groot onderhoud aan de Egelantierstraat, waarvoor in de reserve Buitenruimte een saldo resteert van ruim 40.000 euro. "Genoeg voor één Parelplein", concludeerde Van Lent.