Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Illegale visserij aangepakt

Nieuwsbericht | 25-06-2008

Op 23 en 24 juni vond in Luxemburg de Landbouw- en Visserijraad plaats. De eerste dag stond in het teken van landbouwonderwerpen; op de tweede dag stonden met name de visserij op de agenda. Hieronder leest u de belangrijkste uitkomsten van deze raad. Sla de volgende lijst met navigatielinks over

* Gewasbescherming

* Health Check van het Europese landbouwbeleid
* Illegale visserij

* Bescherming van kwetsbare mariene ecosystemen
* Hoge brandstofprijzen

* Tonijnvisserij in de Middellandse Zee

Gewasbescherming

De landbouwministers zijn het eens geworden over een pakket maatregelen voor het op de markt brengen van
gewasbeschermingsmiddelen. Door dit akkoord worden regels in de Europese Unie geharmoniseerd en administratieve lasten teruggedrongen.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is blij met de verordening. Het pakket maatregelen biedt volgens haar een goed evenwicht tussen het verlagen van risico's voor mens, dier en milieu, en de beschikbaarheid van geschikte middelen waarmee agrarisch ondernemers hun gewassen kunnen beschermen tegen ziektes, schimmels en plagen.

Het Europese Parlement moet nog een oordeel geven over de verordening over het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen. Naar boven

---

Health Check van het Europese landbouwbeleid

De ministers hebben een discussie gevoerd over de health check van het Europese landbouwbeleid aan de hand van twee vragen die de huidige voorzitter, Slovenië, stelde aan alle lidstaten. De eerste vraag ging over de verdere ontkoppeling tussen productie en inkomenssteun aan boeren. De tweede vraag betrof artikel 68. Via artikel 68 kunnen lidstaten, door bepaalde voorwaarden aan inkomenssteun te stellen, extra inspanningen belonen op het gebied van milieu, kwaliteit en marketing.

Verburg begon haar bijdrage met het noemen van haar belangrijkste prioriteiten. Allereerst is daar het zichtbaar belonen van de maatschappelijke prestaties die boeren aan de samenleving leveren, zoals een aantrekkelijk platteland. Ten tweede een verruiming en flexibele toepassing van artikel 68. Verder bepleit Verbrug een zachte landing van de melkquotering en tot slot een tastbare vereenvoudiging van het Europese landbouwbeleid, merkbaar voor zowel lidstaten als ondernemers.

In antwoord op de eerste vraag (over ontkoppeling) zei Verburg dat Nederland streeft naar volledige ontkoppeling van inkomenssteun. "Dit leidt immers tot de grootste keuzevrijheid van boeren, het wegnemen van handelsverstoring en vergroting van marktoriëntatie?, aldus Verburg.

Op twee punten stelde zij echter aanpassingen voor. De ontkoppeling van de kalverslachtpremie moet in alle lidstaten gelijk oplopen, om een gelijk speelveld voor de Europese boeren te realiseren. In de tweede plaats vindt Verburg dat de ontkoppeling op het gebied van aardappelzetmeel moet plaatsvinden op basis van quotum en niet op basis van een referentieperiode die vijf tot acht jaar teruggaat in het verleden, zoals de Europese Commissie nu voorstelt.

In haar reactie op de tweede vraag (over artikel 68) stelde de minister voor om het artikel breder in te vullen. Hiermee kunnen ook aspecten als dierenwelzijn en diergezondheid een plaats krijgen. Naar boven

---

Illegale visserij

De visserijministers hebben afspraken gemaakt om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij tegen te gaan. In het Engels wordt dit Illegal, Unreported and Unregulated fishing, oftewel IUU, genoemd.

Alle vis die in de Europese Unie wordt geïmporteerd moet voortaan voorzien zijn van een certificaat met daarop de herkomst van de vis. Er komt betere controle in de havens op vis die aangeland wordt door vissersschepen uit landen buiten de Europese Unie. De landen waar deze schepen staan ingeschreven, de zogenoemde vlaggenstaten, krijgen hierbij meer verantwoordelijk. De vlaggenstaat moet het land waar de vis is aangeland laten weten dat de vis legaal gevangen is.

Er wordt een sanctieregime ingesteld tegen vissers die illegaal vis vangen en ook tegen hun vlaggenstaten. Zo komen er zwarte lijsten met vissersvaartuigen die de regels hebben overtreden. Verder geeft Brussel richtlijnen voor de toe te passen sancties. Europese lidstaten hebben echter wel de ruimte om zelf de juiste mix van sancties te kiezen.

Minister Verburg is verheugd over de maatregelen. "Voor een duurzaam beheer van de visserij wereldwijd is een harde en doeltreffende aanpak nodig. De bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij is essentieel voor een effectief visstandbeheer, bevordert de duurzaamheid en is een steun voor de vissers die legaal werken?, aldus Verburg.
Naar boven

---

Bescherming van kwetsbare mariene ecosystemen

De raad van ministers is ook akkoord gegaan met een verordening voor de bescherming van kwetsbare mariene ecosystemen op volle zee tegen negatieve effecten van bodemvistuigen. Met deze verordening geeft de Europese Unie invulling aan de aanbevelingen van de Verenigde Naties om destructieve visserij uit te bannen. Het gaat hier om diepzeevisserij met bodemberoerend vistuig, zoals bijvoorbeeld plaatsvindt in de wateren van Zuid-Amerika. Deze vismethode beschadigt bijzondere diepzeekoralen en geisers met een unieke biodiversiteit die pas na tientallen of zelfs honderden jaren zal herstellen.

Nederland vist niet in dergelijke gebieden, maar de maatregelen hebben wel betrekking op andere vissers uit de Europese Unie, zoals uit Spanje. Deze verordening is in lijn met de doelstelling van de Europese Unie om de achteruitgang van de biodiversiteit per 2010 een halt toe te roepen.
Naar boven

---

Hoge brandstofprijzen

Veel Europese vissers bevinden zich in zwaar weer als gevolg van de hoge brandstofprijzen. De visserijministers zijn hier heel bezorgd over. Zo ook Europees Visserijcommissaris Joe Borg. Hij gaf tijdens de Landbouw- en Visserijraad uitleg over een pakket maatregelen om de vissers te ondersteunen. Bijvoorbeeld een zogenoemde stillegregeling. Dit betekent dat vissers die vanwege de hoge dieselprijzen niet kunnen uitvaren, financiële compensatie krijgen.

Minister Verburg waardeerde in haar bijdrage de betrokkenheid van commissaris Borg en zijn wil om oplossingen te zoeken. Ze benadrukte echter dat tijdelijke en kortetermijnoplossingen geen soelaas bieden. De brandstofprijzen zullen immers niet snel dalen. "Met kortetermijnoplossingen schuif je de problemen hooguit wat naar voren. Wat nodig is zijn structurele maatregelen die de visserijsector duurzamer en minder afhankelijk van brandstof maken. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in zuiniger scheepsmotoren en meer duurzame visserijtechnieken?, zei Verburg.
Naar boven

---

Tonijnvisserij in de Middellandse Zee

Een meerderheid van de visserijministers heeft ingestemd met het verbod van de Europese Commissie op het vangen van blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De quota voor dit seizoen zijn inmiddels `volgevist' en verdere visserij op deze vissoort zou het visbestand ernstig bedreigen.
Naar boven

---

Verwante informatie


* Nederland in Europa