ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Goede regie succesfactor voor ICT-projecten bij overheid

25 juni 2008

Vandaag brengt de Algemene Rekenkamer het tweede deel uit van haar onderzoeksrapport over ICT-projecten bij de overheid. ICT~Office onderschrijft in grote lijnen de conclusies en aanbevelingen. Centraal staat dat een krachtige, heldere bestuurlijke aansturing een belangrijke succesfactor is voor ICT-projecten bij de overheid. Een ICT-project is vaak onderdeel van de oplossing voor een business-probleem. De eigenaar van dit probleem moet zorgen voor heldere kaders en afspraken met de ICT-leverancier. Deze speelt hierbij zelf ook een rol. ICT~Office vindt daarom onderling vertrouwen en een goede samenwerking tussen overheid en ICT-bedrijfsleven eveneens belangrijke succesfactoren. De uitkomsten van het totale Rekenkamer-rapport ziet ICT~Office als een aansporing om het lopende samenwerkingsprogramma met de rijksoverheid krachtig voort te zetten.

Het tweede deel van het rapport beantwoordt met name de vragen die de Tweede Kamer heeft over het bijhouden van kosten en over kostenoverschrijdingen en vertragingen. Het eerste deel van het rapport, dat november 2007 verscheen, ging met name over de vraag wat de oorzaken zijn van problemen met ICT-projecten bij de rijksoverheid. Aanleiding waren berichten over meerkosten bij ICT-overheidsprojecten die wellicht vermijdbaar waren. Hoewel het gebruik van ICT een vanzelfsprekendheid is geworden, blijft automatisering bij de overheid een complex proces. Doelen, wensen en specificaties zijn niet altijd duidelijk of veranderen tijdens de looptijd van een ICT-project. Bij de invoering van nieuw beleid, wet- en regelgeving, ontbreekt vaak de aandacht voor de gevolgen ervan voor bestaande ICT-systemen.

CIO

De Algemene Rekenkamer schrijft in het vandaag verschenen rapport dat overheidsorganisaties een Chief Information Officer (CIO) nodig hebben. Deze CIO overlegt met de leiding over de business-problemen in relatie tot ICT. ICT~Office juicht toe dat ICT-deskundigheid hoog in overheidsorganisaties wordt verankerd.

Samenwerking

ICT~Office vindt dat een betere samenwerking tussen overheid en ICT-bedrijfsleven bijdraagt aan meer succesvolle ICT-projecten. De rijksoverheid en ICT~Office zijn daarom in 2007 gestart met een strategisch samenwerkingsprogramma. Belangrijk onderdeel daarvan is de ICT~Haalbaarheidstoets: een advies dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of een ICT-project bij de overheid een succes kan worden. Het advies komt tot stand na een korte, intensieve dialoog tussen markt en overheid waarbij gelijkwaardigheid het uitgangspunt is.

Andere onderdelen van het samenwerkingsprogramma zijn onder meer het Senior IT-forum, waarin zowel overheid als bedrijfsleven zitting hebben, een Gedragscode ICT-aanbestedingen en een Meldpunt ICT-aanbestedingen. Zie de pagina www.ictoffice.nl/overheid voor meer informatie over de relatie tussen de overheid en het ICT-bedrijfsleven en het samenwerkingsprogramma.

ICT~Office en VNO-NCW gaven eerder de ICT~Verklaring uit, die oproept tot een macro ICT-verkenning. Deze verkenning moet worden gebruikt om in verschillende sectoren de effectiviteit en productiviteit van ICT te berekenen.

Over ICT~Office
ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Internet- en Officebedrijven in Nederland. Zij behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Officesector. Zie www.ictoffice.nl

---

Noot aan de redactie (