Gemeente Amsterdam


Persbericht

Datum 25 juni 2008

Kenmerk 116

Amsterdam en Rijk optimistisch over Zuidas

Amsterdam en het Rijk zijn optimistisch over de oprichting van een Zuidasonderneming die de opdracht krijgt het dokmodel te realiseren. De komende maanden werken Amsterdam en het Rijk aan het definitief maken van een aantrekkelijke propositie die ter veiling aan de private partijen zal worden voorgelegd.

De zomerperiode wordt gebruikt voor de uitwerking en verduidelijking van de infrastructuuropgave en risicoverdeling in de Zuidasplannen. Stad en staat zullen onder meer keuzes maken over de opgave voor de op te richten Zuidasonderneming met betrekking tot de infrastructuur.
Op verzoek van de geselecteerde private partijen zal de heer Brinkman de komende periode met hun informatieve gesprekken voeren.

Dit is het resultaat van het bestuurlijk overleg van 25 juni 2008 tussen de minister van Financiën, de minister van Verkeer en Waterstaat, de minister van VROM, een delegatie van het college van B&W van Amsterdam en een vertegenwoordiger de Stadsregio.

Aanleiding voor de gemaakte afspraken is dat enkele private partijen kenbaar hebben gemaakt dat zij zich niet kunnen vinden in de huidige propositie. Daarop hebben Amsterdam en het Rijk Credit Suisse gevraagd dit te onderzoeken. Credit Suisse heeft geconstateerd dat het nodig is om de eisen aan en de risicoverdeling van de infrastructuur te verduidelijken. Ook het Kabinetsbesluit om op korte termijn het traject tussen Schiphol en Almere viersporig te maken, vormde aanleiding tot de huidige afspraken . Doel is dat een verbeterde propositie, de deelname aan de verdere ontwikkeling van de Zuidas voor alle betrokken partijen aantrekkelijk zal maken.

In het bestuurlijk overleg in september 2008 zal naar verwachting een beslissing worden genomen over de verbeterde propositie.