Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 25 juni 2008

Kinderopvang niet betaalbaar voor alle ouders

Ook bij nadere bestudering lijken de bezuinigingsplannen voor kinderopvang te leiden tot meer kosten voor ouders dan het kabinet berekend heeft, aldus MOgroep Kinderopvang. De kosten stijgen over de hele linie, dus ook voor de laagste inkomens. Door de zware bezuiniging op gastouderopvang wordt die vorm in elk geval onbetaalbaar voor ouders met lage inkomens terwijl er geen voorzieningen worden getroffen om kwaliteit te garanderen. De doelstellingen van het kabinet zelf komen zo zwaar onder druk.

De voorgestelde maatregelen voor gastouderopvang houden in dat er twee vormen van gastouderopvang blijven bestaan vanaf 2010. De zogenoemde 'informele' gastouderopvang en thuiscrèches. De maximum uurprijs die voor vergoeding in aanmerking komt voor de 'informele' gastouderopvang wordt E 2,50 (nu E 6.10) en het aantal uren per week waarvoor deze vergoeding voor geldt, wordt beperkt. De maximum uurprijs voor de thuiscrèche, de huidige innovatieve opvang, wordt E 4,- (nu E 6.10). Op dit moment ontvangt een gastouder gemiddeld E 4,- per uur. Met een maximum te vergoeden uurbedrag van E 2.50 is duidelijk dat hiervan niet eens de gastouder betaald kan worden, laat staan de kosten voor kwaliteit; scholing en ondersteuning.

Uit een quick scan onder de leden gastouderopvang van de MOgroep Kinderopvang blijkt dat een ouder voor 0-4 jarigen gemiddeld zo'n 22 uur gastouderopvang afneemt en voor 4-12 jarigen gemiddeld 16 uur gastouderopvang. Met de maximering van het aantal uren per week (er gaan geluiden van 10 tot 12 uur per week) zullen deze ouders de meeruren geheel uit eigen zak moeten bekostigen. Gastouderopvang wordt hiermee een onbetaalbare vorm van kinderopvang voor ouders met een laag tot modaal inkomen.

Gastouders moeten voldoen aan kwaliteitseisen zo stelt Dijksma in haar brief aan de Kamer; maar er is geen geld voor begeleiding, scholing en ondersteuning van gastouders. Met deze maatregelen is het in stand houden van kwalitatief gewaarborgde gastouderopvang onmogelijk geworden.

De maatregelen met betrekking tot de kinderdagverblijven (KDV) en buitenschoolse opvang (BSO) zullen ongetwijfeld een negatief effect hebben op investeringen in capaciteitsuitbreiding, personeel en kwaliteit. Het kabinet gaat er vanuit dat de kinderopvangondernemers de prijzen in de komende twee jaar niet verhogen. Dit is volstrekt irreëel gezien de stijgende kosten van personeel, huisvesting etc. Desondanks bevriest het kabinet het maximum uurtarief voor 2009 en wordt in 2010 het maximum uurtarief voor de BSO met 7% verlaagd. Dit betekent dat kosten die boven het maximum van E 6.10 (en bij BSO in 2010 dus E 5.67) geheel voor eigen rekening van ouders zullen komen. Dit gegeven wordt in de berekeningen van het kabinet niet meegenomen, waarmee onzichtbaar is wat het werkelijke effect voor ouders zal zijn.



Ingezonden persbericht