Provincie Overijssel

Prijswinnaars Plattelandsprijs Overijssel 2008 bekend

De juryprijs van de Plattelandsprijs Overijssel 2008 is dit jaar naar het project Herinrichting Loozensche Linie gegaan. Het kinderdagverblijf `De Drie Biggetjes' heeft de publieksprijs ontvangen. Ruim 1000 mensen hebben via Internet gestemd op een project voor de publieksprijs. De prijswinnaars ontvingen hun prijs uit handen van gedeputeerde Piet Jansen. Voor het eerst is dit jaar werd ook een stimuleringsprijs uitgereikt. Deze is gegaan naar het project Grootschalig boeren in kleinschalig landschap.

Gedeputeerde Piet Jansen, juryvoorzitter: "De jury had dit jaar geen gemakkelijke opgave. De kwaliteit van de aangedragen projecten was hoog." Bij de beoordeling van de projecten heeft de jury gekeken naar de bijdrage die het project geeft aan de ruimtelijke kwaliteit van het landelijk gebied. Daarnaast zijn de projecten beoordeeld op hun vernieuwend karakter en de samenwerking tussen verschillende partijen. Tot slot dient het project inspirerend te zijn en een zichtbare impuls te geven aan de ontwikkeling van het platteland. Het project Herinrichting Loozensche Linie voldeed als beste aan deze eisen.

Militaire geschiedenis zichtbaar
Met het project Herinrichting Loozensche Linie gelegen in Loozen, gemeente Hardenberg, is een stukje militaire geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt, gecombineerd met natuurontwikkeling en zorg. De hoofdstroom van de Vecht wordt weer door een oude meander geleid. Delen van het winterbed zullen straks weer zijn ingericht voor natuur. Een oude militaire versterking wordt gerestaureerd en herkenbaar in het landschap terug gebracht en wandel- en fietsvoorzieningen aangelegd. Voor het onderhoud van de natuur en de bediening van een voetveer werkt het waterschap samen met de naastgelegen zorgboerderij Zwiezeborg. Cliënten van de Zwiezeborg krijgen daarmee een zinvolle dagbesteding.

Pedagogisch klimaat
Ruim 1000 mensen hebben via Internet gestemd op hun publieksprijs. De winnaar is het kinderdagverblijf `De Drie Biggetjes' uit Hertme, gemeente Borne, geworden. Het kinderdagverblijf is gevestigd in een voormalige varkensschuur op een voormalig boerenerf. De allerkleinste kinderen kunnen hier contact maken met boerderijdieren en natuur in een huiselijke sfeer. Het kinderdagverblijf ligt tussen weilanden met koeien en schapen en grenst aan een bosrand. De combinatie van kinderopvang in de natuurrijke omgeving biedt meerwaarde aan het pedagogisch klimaat met als uitgangspunt de relatie kind-ruimte-dier-natuur.

Stimuleringsprijs
Met de stimuleringsprijs heeft de jury aan willen geven dat het project grootschalig boeren in een kleinschalig landschap veel potentie in zich heeft. Het project bevindt zich nog in de planfase en richt zich op de vraag: Is een duurzame en toekomstgerichte melkveehouderij in een bijzonder en kleinschalig Nationaal Landschap mogelijk? Landbouw is de drager van het bijzondere kleinschalige landschap in Noordoost-Twente. Behoud van landbouwbedrijven in dit Nationaal Landschap is dan ook van groot belang. In nauwe samenwerking met landbouwers en partijen die bezig zijn met de thema's natuur, landschap en water worden verschillende mogelijkheden onderzocht.

Buiten de prijzen
Landgoed Kolhoop in Markelo, gemeente Hof van Twente, viel net buiten de prijzen. Wel was de jury onder de indruk van de integrale aanpak die is gekozen bij dit project en de grote bijdrage die het levert aan de ruimtelijke kwaliteit. Waarbij vooral ook de samenwerking met de Stichting perspectief Elsenerbroek in het oog sprong.