Ingezonden persbericht


NICIS en RUN starten Onderzoek Bedrijventerreinen

Den Haag, 25 juni 2008 - Nieuwe bedrijventerreinen aanleggen of oude herontwikkelen? De vraag is al vele malen gesteld, het antwoord nog nooit écht gegeven. Nicis Institute en de Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) starten daarom met een aantal partners een onderzoeksprogramma dat die antwoorden wel moet geven. "Tot nu toe zijn we niet slim bezig. Het landschap verrommelt en slechts bij uitzondering gaat het goed. Over de economische effecten van bedrijventerreinen weten we opvallend genoeg weinig", aldus wetenschappelijk directeur Wim Hafkamp van Nicis Institute.

Bedrijventerreinen staan volop in de belangstelling. De Ministers van VROM en EZ pleitten in hun brief aan de Tweede Kamer voor duidelijke nieuwe accenten in het beleid. De ontwikkeling van nieuwe werklocaties staat onder druk, vanwege hun bijdrage aan de verrommeling van het landschap en het beslag dat zij leggen op de schaarse ruimte. Daarnaast hebben veel steden te kampen met problemen met bestaande bedrijventerreinen, samenhangend met fysieke en functionele veroudering en de verslechtering van het vestigingsmilieu voor het lokale bedrijfsleven.

Revitalisering en herontwikkeling van werklocaties zijn belangrijke ruimtelijke opgaven voor Nederlandse steden. Bedrijventerreinen zijn daarmee vooral een ruimtelijk probleem geworden. Tegelijkertijd hebben bedrijventerreinen - oud en nieuw - een belangrijke economische functie. Ze bieden ruimte voor economische groei. Maar hoe belangrijk is de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen nu eigenlijk voor de stedelijke economie en wat zijn de economische effecten van het opknappen van bedrijventerreinen? Dit weten we niet of nauwelijks, terwijl bedrijventerreinen een voorname functie vervullen voor de Nederlandse economie.

Deze problemen zijn niet nieuw en tal van oplossingen zijn al aangedragen. "Er is sprake van een enorme hoeveelheid onderzoeksrapporten met een baaierd aan aanbevelingen en het onderzoeksveld kenmerkt zich door een grote complexiteit en weinig focus", zo constateert de taskforce (her)ontwikkeling bedrijventerrein (THB), ook wel de commissie Noordanus genoemd. Fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van de problemen en de economische effectiviteit van de oplossingsrichtingen is echter nog onvoldoende van de grond gekomen.

In samenwerking met Ontwikkelingsmaatschappij Oost NV, ING Real Estate en de steden Haarlemmermeer, Nijmegen en Rotterdam hebben de Radboud Universiteit Nijmegen en Nicis Institute gezamenlijk een onderzoeksprogramma opgezet waarmee beoogd wordt antwoorden te formuleren op de vragen die leven bij de participanten in dit project.

De vragen die centraal staan in het onderzoek zijn:


. Wat is de bijdrage van werklocaties aan economische groei en hoe kan die bijdrage versterkt worden?
. Hoe kunnen bestaande werklocaties langer hun economische functie behouden?
. Op welke wijze kunnen marktpartijen betrokken worden bij de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen?
. Aan welke typen werklocaties heeft de Nederlandse economie in de toekomst nog behoefte?

Verwacht wordt dat de antwoorden op deze vragen niet alleen concrete aanknopingspunten bieden voor het beleid en de strategiebepaling van de participanten in het project, maar ook bruikbaar zullen zijn voor andere steden. Het onderzoeksprogrammaheeft een looptijd van vier jaar; de eerste resultaten worden reeds eind 2008 verwacht. Het onderzoek maakt deel uit van een pakket aan activiteiten van Nicis op het gebied van bedrijventerreinen.

Noot voor de redactie /