Ingezonden persbericht


Persbericht

Ouderen ontevreden over de regering; Verdonk populair.

Dit komt naar voren uit de eerste Nationale Senioren Barometer 2008. Op initiatief van de Universiteit van Tilburg en communicatiebureau Pro Aging is in mei het eerste grootschalige opinieonderzoek uitgevoerd naar de mening van ouderen over verschillende facetten van het leven en de maatschappij. Aan deze Barometer werkten 2411 ouderen in de leeftijd van 49 tot 92 jaar mee. Uit het eerste onderdeel Mening over Overheid en Gemeente , komt een beeld naar voren dat de ouderen in Nederland niet tevreden zijn over de huidige regering en het regeringsbeleid. De belangrijkste bevindingen zijn:


· Ouderen voelen zich massaal (59%) niet vertegenwoordigd door de overheid. 15% van de ouderen zegt bij nieuwe Kamerverkiezingen op de nieuwe partij Trots op Nederland te gaan stemmen. Ook D66 profiteert sterk van de onvrede onder de ouderen in tegenstelling tot de partij van Geert Wilders die stabiel zou blijven.


· Rita Verdonk wordt door de ouderen het meest (23%) genoemd als geschikte kandidaat voor het Minister-presidentschap. De huidige premier komt met 21% van de stemmen op een 2e plaats. De (ex)fractievoorzitters van D66 en de SP, Alexander Pechtold (7,8%) en Jan Marijnissen (7,2%) worden ook relatief veel genoemd.


· Veel ouderen zijn ontevreden met het huidige regeringsbeleid. Het totale rapportcijfer dat de regering krijgt voor haar beleid is een 5.0. Volgens de ouderen zou het regeringsbeleid zich meer moeten richten op het bestrijden van de criminaliteit, betere ouderenzorg en het verbeteren van het onderwijs.


· Bijna de helft van alle ouderen is van mening dat de overheid geen eerlijke informatie verstrekt (48%) en hen niet volledig informeert (50%). Tevens vinden de ouderen dat de regering veel slagvaardiger zou moeten opereren en meer rekening moet houden met de belangen van de bevolking.


· Ouderen zijn redelijk tevreden over de lokale gemeente en haar ambtenaren. Men is vooral te spreken over de serviceverlening en klantvriendelijkheid van de ambtenaren.

Deze resultaten laten zien dat er een grote discrepantie bestaat tussen het regeringsbeleid en de tevredenheid over dit beleid bij de oudere bevolkingsgroep. Volgens initiatiefnemer van de Barometer, Prof. dr. René Schalk, Hoogleraar Ouderenbeleid bij Tranzo, Universiteit van Tilburg, is deze discrepantie te verkleinen door ouderen meer te betrekken bij het ontwikkelen van beleid en het beleid beter te communiceren naar de ouderen . Een complete samenvatting van het hele onderzoek is te vinden op www.seniorenbarometer.nl

In veel onderzoeken zijn deelnemers boven de 50 jaar ondervertegenwoordigd. De mening van senioren wordt daardoor vaak 'vergeten' of over een kam geschoren met de rest van de bevolking. Dit is een merkwaardig verschijnsel omdat het aantal 50plussers sterk aan het toenemen is. Met de Nationale Senioren Barometer 2008 wordt in kaart gebracht hoe senioren in Nederland daadwerkelijk in het leven staan, hoe zij naar onze maatschappij kijken en hoe zij denken over vele verschillende actuele onderwerpen.

----------------



Ingezonden persbericht