Ingezonden persbericht


Rotterdam, 25 juni 2008

IJSBERENVERBLIJF BLIJDORP VORDERT:
OPENSTELLING IN ZOMERVAKANTIE

Aan het ijsberenverblijf in Blijdorp wordt keihard gewerkt om het in de zomervakantie open te kunnen stellen voor het publiek. De komende periode wordt benut om de kunstrotsen van het binnenverblijf van de mannetjesijsberen en de bezoekersingang verder af te maken. Ook wordt de laatste hand gelegd aan het voltooien van het toendralandschap buiten en de expositie over ijsberen in het publieksgedeelte binnen. De bassins hebben al hun eerste waterdoop gehad met singelwater en een dezer dagen zal nieuw vers water worden aangevoerd dat daarna nog enige tijd moet 'rijpen'. In de tussentijd wordt de (kunsthars)vloer in het publieksgedeelte gelegd. Als alles volgens plan verloopt zijn er over een week of drie al ijsberen te zien. Een gigantische ruit biedt onderwater zicht op de behendige zwemmers. Het ruimtelijk effect is groot. Door het ijsbeerverblijf als een soort theatertribune op te laten lopen en te laten eindigen met een droge gracht van bijna vijf meter diep en zes meter breed, gaat Arctica naadloos over in het achterliggende landschap. In het Arctische gebied worden later ook poolvossen, sneeuwuilen, lemmingen en poolhazen ondergebracht, maar dit gedeelte is nu nog niet toegankelijk. Hoe dan ook: de ijsberen zullen ongetwijfeld het klapstuk vormen. Het ijsberenverblijf is een Jubileumgeschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

Eén ijsbeer is inmiddels gearriveerd uit Artis. Het betreft ijsberin Tania, die op 23 december 1990 in Blijdorp is geboren als dochter van de bekende Theo en Katrien. Ze is dus terug op bekend terrein, maar wel in een heel ander verblijf! Tania blijft voorlopig nog even in binnen om rustig te acclimatiseren. Uit het Dierenrijk te Mierlo komen binnenkort nog een ijsbeerman en een -vrouwtje. Hopelijk zal het nieuwe verblijf de ijsberen zo inspireren dat ze er te zijner tijd ook voor nakomelingen zullen zorgen. In Blijdorp zijn in het verleden al heel wat ijsbeertjes geboren, zoals Tania zelf.

BETER ZICHT OP OLIFANTEN:
VRAGEN STAAT VRIJ

Dit weekend starten de olifantenverzorgers met een hernieuwd 'Vragen staat Vrij' programma voor bezoekers. Naast het buitenbassin van de olifanten is hiervoor een ruime vlonder gebouwd die uitstekend zicht biedt op de olifantenkudde. Bij mooi weer krijgen de dieren op deze plek een douche en vaak nemen zij daarna spontaan een bad. De olifantenverzorger bevindt zich op de vlonder tussen het publiek en vertelt dan allerlei interessante weetjes over de dieren. Na afloop mogen de bezoekers zelf ook vragen stellen zoals bijvoorbeeld 'Heeft een olifant echt zo'n goed geheugen?' of 'Is een olifant wel eens jaloers?' of 'Hoe kan ik olifantenverzorger worden?'. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Het olifantenvragenuurtje zal in eerste instantie vooral in de weekenden plaatsvinden om circa 13.30 uur en vanaf de zomervakantie over meer dagen worden uitgebreid. Bij de zwartvoetpinguïns bestaat al een vragenuurtje dat zeer populair is bij de bezoekers en bijna dagelijks plaatsvindt.

VERTREK PUBEROLIFANT SIBU UIT BLIJDORP

In juli verhuist Sibu, het jongste bulletje in de Blijdorpse olifantenfamilie naar het Dierenrijk te Mierlo waar hij een plekje krijgt in een echte mannengroep. In Sevilla (Spanje) is de afgelopen jaren het eerste experiment hiermee gestart en met succes. De ruim vierjarige Sibu is een zoon van Irma en Alexander en begint een echte kleine macho te worden. Voor de rust van de vrouwen, maar ook voor zijn eigen ontwikkeling, is het beter als hij zijn puberteit doormaakt in een vrijgezellen-groep met bullen. Dit is overeenkomstig de situatie in het wild, aangezien mannetjesolifanten veelal apart leven van de vrouwtjes, behalve in de paartijd.

De olifantenkudde in Blijdorp bestaat momenteel uit stammoeder Irma, Douanita (die drachtig is en haar jong omstreeks januari 2009 verwacht), Trong Nhi (geboren in mei 2003 als dochter van Douanita en Alexander), Sibu en Bangka. De twee bullen leven in het aangrenzende verblijf. Timber is onverwant aan de Blijdorp familie en daarom voorbestemd als nieuwe fokstier. Sam is slechts tijdelijk in Blijdorp ondergebracht en zal in de loop van het jaar weer naar Amersfoort terugkeren.

LIJSTJE MET FOTOGENIEKE JONGE DIEREN:


- bizon Ria, dochter van Amber en Clint en geboren op 20 juni (naast het ijsberenverblijf in aanbouw)

- drie swiftvosjes (in woestijngedeelte van Oceanium)
- kuikens bij de tureluurs, kemphanen, kieviten, zomertalingen en kluten (weidevogelvoliere)

- nestelende bijeneters (ook weidevogelvoliere)
- banteng (in Maleise bosrand)