Provincie Antwerpen




Provinciebestuur wil job bij de
overheid aantrekkelijker maken met tweede pensioenpijler contractuelen

Antwerpse provincieraad buigt zich
donderdag 26 juni over oprichting van het pensioenfonds voor contractuelen

Vanaf
januari 2009 gaat de provincie Antwerpen van start met een aanvullend pensioen voor contractuele personeelsleden. Hiermee wil het bestuur de brutale ongelijkheid tussen statutaire en contractuele ambtenaren wegwerken. Deze maatregel past bovendien in het beleid om talentvolle werknemers aan te trekken: 'Als openbaar bestuur willen we personeel van hoge kwaliteit in huis halen, het is echter noodzakelijk dat we hen ook iets te bieden hebben.' klinkt het bij gedeputeerden Bart De Nijn en Jos Geuens. De provincie is het eerste openbaar bestuur in Vlaanderen dat een tweede pensioenpijler opricht. Ook de 70 gemeenten en OCMW's uit de provincie krijgen de kans zich aan te sluiten.

De provincie Antwerpen heeft momenteel 1602 werknemers in dienst. 1/3 daarvan is contractueel tewerkgesteld. Een tendens die de komende jaren zeker zal toenemen. Lokale besturen zoals gemeenten en vzw's zitten momenteel al op de helft contractuelen om flexibeler in te spelen op het vlak van personeelsmanagement. Een absolute noodzaak wil de overheid als een modern bedrijf kunnen werken. Zo krijgen topmanagers van de provincie Antwerpen een mandaatopdracht van 6 jaar en moeten zij in die periode hun kwaliteiten aantonen. Behalen ze niet het gewenste resultaat dan wordt het contract beëindigd. Maar de nood aan verbetering van de status van de contractanten doet zich voelen. Vooral inzake pensioenen is de kloof tussen statutairen en contractuelen onhoudbaar. Na een volledige loopbaan, verschilt het pensioen 30 tot zelfs 50 %.

Provincie wil talent
aantrekken om burger kwaliteit te bieden

Door dit minder aantrekkelijke statuut lukt het de overheid steeds minder om de beste kandidaten aan te trekken voor een functie. De provincie Antwerpen wil daar nu iets aan veranderen en wil niet meer wachten op initiatieven van de hogere overheid. 'Met de oprichting van een tweede pensioenpijler voor contractuelen, willen we een job bij ons bestuur aantrekkelijker maken' licht gedeputeerde Jos Geuens toe. 'Gezien de krapte op de arbeidsmarkt geven privé-bedrijven reeds tal van voordelen waardoor zij de beste krachten aantrekken. Op termijn is dit echter nefast voor de werking van een goede overheid. De overheid moet garant staan voor kwaliteit dus moeten ook wij op zoek gaan naar mogelijkheden om talentvolle werknemers aan te trekken en te behouden. Een tweede pensioenpijler is slechts één van de maatregelen waarmee we het tij willen keren. We zijn ook volop bezig met de oprichting van een studiesyndicaat. Dit moet op een onafhankelijke maar diepgaande wijze onderzoek doen naar de positie van de publieke sector als werkgever en naar de
tewerkstellingssituatie van haar werknemers.'

Open multiwerkgeversfonds

Als
intermediair bestuur zal de provincie Antwerpen ook een actieve rol opnemen naar de 70 gemeenten van de provincie. Gedeputeerde Bart De Nijn: 'Het pensioenfonds voor contractuelen zal daarom een open multiwerkgeversfonds zijn. Zo geven we de kans aan andere publieke werkgevers uit onze provincie om mee te stappen in dit fonds. Met een startkapitaal van 20 miljoen euro creëren we ondermeer een beleggingsvolume ten aanzien van de toekomstige gemeenten - participanten. Onze provincie is het eerste openbaar bestuur in Vlaanderen dat een dergelijk fonds opricht. Gezien gemeenten en OCMW's vaak zelf te weinig middelen hebben om dit te realiseren, bieden wij hen dit aan. Begin volgende week, op 30 juni, hebben we overleg met alle gemeenten om de formule voor te stellen.'

De oprichting van het pensioenfonds voor contractuelen zal donderdag 26 juni op de agenda staan van de Antwerpse provincieraad.

Praktische
info

wanneer:

provincieraad, donderdag 26 juni 2008,
start om 14.30 uur

waar:

Provinciehuis, Koningin Elisabethlei 22,
2018 Antwerpen

De pers kan de raad volgen van op de
perstribune

Voor
meer informatie kan u terecht bij:

ï'§ Bart
De Nijn, gedeputeerde bevoegd voor personeel, tel. 03 240 52 60

ï'§ Jos
Geuens, gedeputeerde bevoegd voor begroting en financiën, voorzitter
van de Vereniging van de Vlaamse provincies, tel. 03 240 52 55