Voedsel en Waren Autoriteit

Meting luchtkwaliteit door VWA levert inzicht voor rookmaatregelen horecaondernemers

26 juni 2008 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen maand de luchtkwaliteit gemeten bij een aantal horeca-instellingen waar werd gerookt. Gebleken is dat in deze gelegenheden de lucht ernstig was vervuild. Medewerkers die in deze vervuilde lucht werken kunnen hierdoor lichamelijke klachten krijgen. Verwacht wordt dat de luchtvervuiling aanzienlijk afneemt als het rookverbod in de horeca is ingevoerd. Het merendeel van de horecaondernemers gaf aan voorbereid te zijn op het rookverbod per 1 juli. Na 1 juli wordt de luchtkwaliteit in horeca-instellingen opnieuw gemeten. Met de meetresultaten krijgt de VWA meer inzicht in ongewenste rookconcentraties. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het lekken van rook vanuit rookruimten naar rookvrije ruimten. Met dit inzicht kan de VWA-controleur de horecaondernemer nog gerichter adviseren over te nemen maatregelen.

De actie is uitgevoerd vanwege de invoering van het rookverbod in de horeca, sport en kunst/cultuur per 1 juli aanstaande. Doel van de actie was inzicht te krijgen in de huidige luchtkwaliteit in horeca-instellingen. Bij metingen na invoering van het rookverbod kan dan worden vastgesteld of er verbetering is opgetreden in de luchtkwaliteit.

In 72 horeca-instellingen, zoals cafés, restaurants, sportkantines en casino's is met behulp van de methodiek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gedurende 20 minuten het gehalte PM2.5 gemeten. PM2.5 (fijn stof) bestaat uit kleine deeltjes in de lucht en wordt gebruikt om de mate van luchtvervuiling aan te geven. Roken van sigaretten, sigaren en pijp geeft een behoorlijke toename van PM2.5 in de omgevingslucht. Daarnaast is PM2.5 een veelgebruikte marker om de hoeveelheid tabaksrook te meten.

De hoogst gemeten concentratie PM2.5 was 2650 ?g/m3 en de laagste 40 ?g/m3. Het gemiddelde gemeten gehalte aan PM2.5 bij alle onderzochte bedrijven was 453 ?g/m3. Medewerkers worden zo blootgesteld aan een concentratie PM2.5 die bijna 20 keer hoger is dan het maximale jaargemiddelde uit de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit. Volgens deze richtlijn mag een persoon jaarlijks gemiddeld aan maximaal 25 ?g/m3 per dag worden blootgesteld.

Uit een case-studie blijkt dat de gemeten PM2.5 concentratie in rookvrije ruimten gelijk is aan de PM2.5 concentratie in de buitenlucht van een stad. De PM2.5 concentraties in rookvrije gedeeltes die grenzen aan een open rookgedeelte kunnen oplopen als rook vanuit het rookgedeelte naar het rookvrije gedeelte lekt.

Na afloop van de metingen zijn de resultaten met de ondernemer besproken met het oog op het aankomende rookverbod. Hierbij gaf het merendeel aan nagedacht te hebben over hoe ze het rookverbod gaan invoeren binnen hun eigen zaak.

Factsheet 'Meting van luchtvervuiling in horecagelegenheden juni 2008' http://www.vwa.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=28742

De VWA houdt toezicht op de naleving van het rookverbod en controleert daartoe werkplekken, horeca-instellingen, sportkantines, instellingen voor kunst en cultuur en overige openbare ruimtes zoals overdekte winkelcentra en luchthavens. Deze controles dragen bij aan bescherming van werknemers tegen de schade van tabaksrook. Blootstelling aan tabaksrook is schadelijk voor de gezondheid. Het kan leiden tot longkanker, hart- en vaatziekten en luchtwegklachten.