Geen vergoeding voor privé kopiëren met toestemming

26/06/2008 11:40

Stichting Overlegorgaan Blanco Informatiedragers - STOBI

DEN HAAG, 26 juni 2008 - De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat geen thuiskopievergoeding betaald hoeft te worden voor kopieerhandelingen waarvoor auteurs impliciet of expliciet toestemming hebben gegeven.

Leveranciers van blanco informatiedragers - tevens betalingsplichtigen - zijn verheugd met dit vonnis. Bij de vaststelling van de hoogte van de thuiskopie vergoeding moet geen rekening worden gehouden met kopieerhandelingen waarvoor de auteur in kwestie expliciet of impliciet toestemming heeft gegeven. Alles wat legaal op internet wordt aangeboden is bedoeld om door iedereen te worden gekopieerd voor eigen gebruik. Daarmee wordt dus al (impliciet) toestemming gegeven.

Rechter definieert eindelijk uitgangspunten voor thuiskopievergoeding

Een groot aantal leden van STOBI voert al 2,5 jaar een bodemprocedure tegen de SONT (Stichting Overlegorgaan Thuiskopievergoeding) en incasso-organisatie Thuiskopie omdat de huidige vergoeding te hoog is en geen rekening houdt met nieuwe technologische ontwikkelingen op gebied van digitale bescherming (zoals DRM en TPM). De procedure is er op gericht om de heffingen te verlagen of af te schaffen daar waar ze onterecht worden gevorderd.

Tijdens de rechtzaak heeft de Stichting de Thuiskopie al op tien andere punten ingestemd met wat de betalingsplichtigen vorderden. Nu de rechtbank ook op het punt van toestemming duidelijkheid schept betekent dit dat leden van STOBI dus op elf van de zestien punten gelijk hebben gekregen.

Lagere heffing voor consument in zicht

Op basis van dit vonnis zal opnieuw moeten worden onderhandeld in de SONT over de hoogte van de heffing. Hiermee komt een lagere heffing voor consumenten eindelijk in zicht. Alles wat door auteurs wordt aangeboden op internet om te worden gedownload - met of zonder expliciete toestemming - mag niet worden meegeteld bij de hoogte van de thuiskopievergoeding", aldus Alexander Hent, voorzitter van STOBI.

In grote lijnen zijn de leden van STOBI tevreden met het vonnis. Minder begrip hebben ze voor het oordeel van de rechtbank dat illegaal kopiëren mee mag tellen bij de bepaling van de hoogte van de thuiskopievergoeding.

Over STOBI

STOBI vertegenwoordigt de producenten, importeurs en distributeurs van blanco informatie dragers in Nederland. De deelnemers van STOBI vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 90% van de Nederlandse markt. Leden zijn onder andere Philips, Sony, Fuji, Maxell, Nashua, TDK en Imation.





http://www.meldpuntstobi.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,