Erasmus Universiteit Rotterdam

BAM heeft sterkste reputatie van de bouwbedrijven

BAM, Nederlands grootste bouwconcern, heeft tevens de sterkste reputatie, gevolgd door Strukton en Van Wijnen. Dat blijkt uit de Building Business Reputatie Monitor, op initiatief van Building Business. Het onderzoek is gedaan onder leiding van prof.dr. Cees van Riel, hoogleraar Corporate Communication van de Rotterdam School of Management, Erasmus University Hierbij zijn voor het eerst de reputaties van 15 grote Nederlandse bouwbedrijven gemeten. Opvallend is dat de respondenten een `innovatieve opstelling' voor bouwbedrijven van minder belang achten dan voor projectontwikkelaars.

Onder vakgenoten blijkt BAM de beste reputatie te hebben. Er is een tegenstelling tussen het grote publiek en de `insiders'. Hoe dit komt is niet duidelijk en moet nader worden uitgezocht. Drie andere zaken vallen op. Onder ontwikkelaars is de reputatie van bouwers beduidend beter dan onder adviseurs en overheid. Meer dan bij ontwikkelaars, corporaties, adviesbureaus en gemeentelijke ontwikkelingsbedrijven en
-diensten is bij bouwbedrijven `transparantie' en `financieel solide' een belangrijk element van overweging om zaken met ze te doen. De onderlinge verschillen bij bouwbedrijven zijn vooral groot op `financieel solide', `maatschappelijk verantwoord', `goed werkgeverschap' en `innovatief'. Dat betekent dat er over het algemeen weinig aan reputatiesturing gedaan wordt. Er valt op dat punt nog veel te verbeteren. Omdat de meting vanaf nu jaarlijks herhaald zal worden, kan worden gemeten wie op welk onderdeel in zijn reputatie gaat stijgen of dalen.
Zie verder www.rsm.nl