Gemeente Wervershoof


* Bekendmakingen

Wervershoof tevreden over Wmo-voorzieningen

26 jun 2008
Wervershoof doet het goed als het gaat om de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit een rapport waarin Wervershoof vergeleken is met andere gemeenten van dezelfde omvang. Over het algemeen scoort de gemeente Wervershoof over heel 2007 gunstig tegenover vergelijkbare gemeenten.
Invoering Wmo
Achtergrond: op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De Wmo regelt dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking, met een ziekte of beperkingen door ouderdom, kunnen bij de gemeente terecht voor ondersteuning. Inwoners van Wervershoof kunnen op grond van de Wmo bijvoorbeeld een aanvraag doen voor huishoudelijke hulp, aanpassingen aan de woning, vervoer, een rolstoel, et cetera.

Goede resultaten
Gemeenten zijn verplicht om elk jaar voor 1 juli aan de inwoners en het rijk verantwoording af te leggen over het gevoerde Wmo-beleid van het voorgaande kalenderjaar. Daartoe heeft de gemeente Wervershoof een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau (zie onderaan). Cliënten die in 2007 huishoudelijke hulp kregen of een voorziening kregen in verband met een lichamelijke beperking, zoals een rolstoel of een woningaanpassing is gevraagd naar hun mening over de ondersteuning van de gemeente.

Steekproef en respons
De gemeente heeft daarvoor twee aselecte steekproeven getrokken. De eerste uit het bestand van cliënten die in 2007 een aanvraag voor hulp bij het huishouden hebben ingediend en de overgangscliënten. De tweede steekproef is getrokken uit het bestand van cliënten die in 2006 of 2007 een aanvraag voor een hulpmiddel hebben ingediend. Cliënten uit beide steekproeven hebben een vragenlijst gekregen. Cliënten die inbeide steekproeven voorkwamen hebben één vragenlijst ontvangen.In totaal zijn 200 vragenlijsten verzonden en 124 geretourneerd. Daarmee is de respons 62%. In de referentiegroep is de gemiddelde respons 52%.

Waardering
De cliënten in Wervershoof gaven gemiddeld een 8,2 voor de hulp bij het huishouden. Dit is ongeveer gelijk aan het gemiddelde in de referentiegroep (8,1). Cliënten gaven gemiddeld een 7,1 voor een voorziening in verband met een lichamelijke beperking. Dit cijfer is ook ongeveer gelijk aan het gemiddelde (7,2).
In Wervershoof hebben 56% (de referentiegroep is 34%) van de cliënten van de Wmo-adviesraad gehoord. Van deze groep is 85% tevreden over de mate waarin de raad opkomt voor het belang van de cliënten.

Verantwoordingsrapport
U kunt het rapport over de cliëntentevredenheid Wmo afhalen op het gemeentehuis of klik hier voor:

* Managementbenchmark Wmo Wervershoof 2008
* Klanttevredenheid Wmo Wervershoof in 2007

Vragen of opmerkingen?
Neem dan contact op met onze Wmo-medewerker Gineke Paulissen (0228) 587137) of mail naar paulissen@wervershoof.nl

Raadhuisplein 1 1693 EA of Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171