Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over persvrijheid van buitenlandse journalisten in China

26-06-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over persvrijheid van buitenlandse journalisten in China. Deze vragen werden ingezonden op 18 juni 2008 met kenmerk 2070823190.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over persvrijheid van buitenlandse journalisten in China.

Vraag 1

Kent u het bericht `China komt belofte aan IOC niet na'? 1) Heeft u aanwijzingen dat de persvrijheid van buitenlandse journalisten ongewenst wordt ingeperkt door de Chinese autoriteiten?

Vraag 2
Hoe verhoudt deze praktijk zich tot de Chinese belofte dat, in ieder geval in de aanloop naar de Olympische Spelen, buitenlandse journalisten persvrijheid genieten? Klopt het dat de problemen voor de journalisten op zich op decentraal niveau voordoen? Deelt u de mening dat deze persvrijheid ook op lokaal en regionaal moet gelden en dat de centrale regering de verantwoordelijkheid heeft deze te waarborgen?

Antwoord

Ik ben bekend met het artikel in de Volkskrant. Het in het artikel geschetste beeld komt in grote lijnen overeen met andere mij bekende informatie. Op lokaal niveau zijn bestuurders niet altijd op de hoogte van regels die op centraal niveau zijn uitgevaardigd. Dat resulteert soms in zorgelijke incidenten. Het spreekt voor zich dat de persvrijheid die door de Chinese autoriteiten aan buitenlandse journalisten is toegezegd, ook op lokaal en regionaal niveau moet gelden. Het is de verantwoordelijkheid van de centrale regering om correcte implementatie van wetgeving op alle niveaus te garanderen.

Vraag 3
Bent u bereid bilateraal en/of in EU-verband bij de Chinese autoriteiten het belang van persvrijheid voortdurend te benadrukken en de Chinezen te wijzen op haar beloftes ten aanzien van de persvrijheid? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Het is staand beleid van de Nederlandse regering en de EU om bij de Chinese autoriteiten het belang van persvrijheid te onderstrepen.


1) de Volkskrant, 14 juni 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl