Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen nieuwe reiskostenregeling sector Politie

25 juni 2008

Antwoorden op kamervragen van het lid Van Raak (SP) naar aanleiding van de nieuwe reisregeling voor de sector Politie die op 1 juli 2008 van kracht is.

Vraag 1

Is het waar dat er per 1 juli 2008 een nieuwe reiskostenregeling voor de politiesector gaat gelden? Zo ja, hoe komt deze eruit te zien?

Antwoord 1

Ja, dat is waar. De nieuwe reiskostenregeling voor de sector Politie is het Besluit reis-, verblijf- en verhuiskosten politie (hierna: Brvvp). Het Brvvp regelt de aanspraken op tegemoetkomingen c.q. vergoedingen voor woon-werkverkeer, dienstreizen en verhuizingen.

Voor het woon-werkverkeer is er in het Brvvp een vrije keuze voor het gebruik van openbaar vervoer óf eigen vervoer al dan niet in combinatie met openbaar vervoer. Die keuze kan leiden tot:
- 100% vergoeding bij gebruikmaking van openbaar vervoer op basis van
2^e klasse óf


- voor eigen vervoer al dan niet in combinatie met openbaar vervoer EUR 0,18 per kilometer met een eigen bijdrage van 25% en een maximum van 200 kilometer (heen en terug) per dienst. Daarnaast worden de brug-, veer-, en tolgelden vergoed als deze deel uitmaken van de snelste route volgens de aangewezen routeplanner.

De aanspraken voor vergoedingen bij dienstreizen zijn marginaal gewijzigd ten opzichte van de oude regelingen. Eén belangrijke wijziging (verruiming) is de aanspraak op een verhuiskostenvergoeding voor ambtenaren die meer dan 50 kilometer van hun plaats van tewerkstelling wonen en die op eigen initiatief, zonder daartoe opdracht te hebben gekregen, binnen een afstand van 20 kilometer van de plaats van tewerkstelling gaan wonen.

Vraag 2

Vervallen door deze nieuwe reiskostenregeling de oude, soms regionale regelingen? Wat zijn hiervan de gevolgen qua inkomen voor de betreffende politieambtenaren?

Vraag 3

Kan de Kamer een overzicht krijgen van de regio's waar men er door deze regeling qua inkomen op vooruit en achteruit gaat? Kan daarin aangegeven worden om welke bedragen het gaat?

Antwoord 2 en 3

Het Brvvp vervangt het Besluit vergoeding verplaatsingskosten politie (Bvvp) en het Besluit vergoeding dienstreizen politie (Bvdp). Hiermee vervalt ook de grondslag voor vervoersplannen (regionale regelingen).

Het Brvvp regelt onder meer de aanspraak voor tegemoetkoming in de reiskosten voor het woonwerkverkeer. Hierbij is de essentie van de tegemoetkoming in reiskosten woon-werkverkeer dat het een (gedeeltelijke) bestrijding is van kosten die de ambtenaar maakt om op zijn werk te komen. Een dergelijke tegemoetkoming is géén inkomen.

De gevolgen voor de hoogte van de tegemoetkoming in de reiskosten verschillen per regio en per individu, afhankelijk van haar of zijn persoonlijke situatie.

Ik kan u wel op hoofdlijnen informeren over de verschillen tussen de oude landelijke reisregeling en de nieuwe landelijke reisregeling. Het Brvvp moet in dat geval worden afgezet tegen de aanspraken uit de oude landelijke reisregeling, te weten het Besluit vergoeding verplaatsingskosten politie (het Bvvp). De meeste regionale politiekorpsen weken met hun vervoersplan niet veel af van het Bvvp. Wanneer deze vergelijking wordt gemaakt, kan worden geconcludeerd dat de Brvvp een flinke vooruitgang betekent voor politiemedewerkers en dat het Brvvp, ook in vergelijking met tegemoetkomingen in andere sectoren, een gunstige reisregeling is.

Hieronder staan de aanspraken samengevat in een tabel:

Bvvp

Brvvp (per 1 juli 2008)

Onder grens


Geen ondergrens

Eigen bijdrage

EUR 27,03 per maand

25%

Tegemoetkoming

§ >10 km, gelijk aan OV met maximum van EUR 108,36, óf

§ EUR 0,15 p/km met maximum van EUR 175,70 p/m, omdat OV niet mogelijk is qua bereik, óf

§ EUR 0,15 p/km met maximum van EUR 175,70 p/m omdat OV niet mogelijk is qua diensttijd

Van het vaste maandbedrag werd dan nog 6% afgetrokken voor kortdurende afwezigheid.

EUR 0,18 p/km maximaal 200 km (heen en terug). Dit is bij een reisafstand van 100 km EUR 463,50.

OV wordt 100% vergoed ongeacht de reisafstand

Volledigheidshalve kan ik hier nog aan toevoegen dat de sector Politie van 1 januari 2007 tot 1 juli 2008 een Tijdelijke reisregeling heeft gekend. Deze tijdelijke regeling is met de vakorganisaties overeengekomen omdat over een definitieve regeling nog geen akkoord kon worden bereikt en partijen de politieambtenaren daarvan niet de dupe van wilden laten worden.

Samengevat hield de aanspraak uit deze regeling in:

EUR 0,18 per kilometer; maximaal 200 km (heen en weer); minus een eigen bijdrage van EUR 2,50 per dienst. Ambtenaren konden zelf kiezen voor de voor hen meest gunstige situatie, namelijk de aanspraak uit de Tijdelijke reisregeling of de aanspraak uit het vervoersplan van het regionale politiekorps.

Op voorhand was duidelijk dat het hier een tijdelijke regeling betrof. Deze regeling was met name voor politieambtenaren die op grote afstand van hun werk wonen gunstiger dan het Brvvp.

Over het Brvvp is uitgebreid en langdurig overleg gevoerd met de politievakorganisaties hetgeen heeft geresulteerd in een overeenstemming met hen over de inhoud van het Brvvp. Partijen zijn zich daarbij ten volle bewust geweest van de voor- en nadelen van de nieuwe regeling. Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties